Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

11.02.2014г. / 10 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

„На всеки ден трябва да се гледа като на един малък живот.“ – Максим Горки

Максим Горки е псевдоним на руския писател Алексей Максимович Пешков. Роден е на 28 март 1868 година в Нижни Новгород. Горки има трудно детство. Губи баща си, когато е едва четиригодишен и бива отгледан от своите баба и дядо.

Дядо му се разорява и едва тръгнал на училище, на Горки се налага сам да изкарва прехраната си, работейки в магазин за обувки, служи при чертожник, попада в ателие за икони, работи като статист в театър. Години по-късно, през 1884 година заминава за Казан с желанието да продължи да учи в университет.

Свързани статии

Там попада в лоша компания, често се чувства самотен и прави опит за самоубийство. Животът му продължава със странстване из Русия като по време на своите пътувания той не спира да пише. Неговият първи разказ е „Макар Чудра“, а през 1898 са публикувани два тома „Очерци и разкази“.

Следват романа „Майка“, създава пиесите „Егор Буличов и другите“, „Васа Железнова“. След оказан натиск върху него той напуска страната, но години по-късно се връща отново. Горки умира през 1936 година като най-вероятна причина за смъртта му се смята туберкулоза, но има съмнения, че може да е ликвидиран от висшето ръководство на СССР.

Коментирай