Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

17.04.2014г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages.com

Снимка: freeimages.com

„Да обичаш значи да намериш в щастието на друг своето собствено щастие.“ – Лайбниц

Готфрид Вилхелм Лайбниц е германски философ, математик, дипломат, библиотекар, роден през 1646 година в Лайпциг. Още от ранните си детски години той имал достъп до литература в областта на философията, както и богословска литература.

На 15 години постъпва в Лайпцигския университет и защитава бакалавърска степен по философия. През 1664 година получава магистърска степен по философия, а през декември същата година публикува и защитава дисертацията си „Примерни философски въпроси“.

Свързани статии

На двадесет години Лайбниц написва своята първа книга, а малко по-късно записва да следва в Алтдорфския университет. Познанията и уменията му бързо добиват популярност. Той е смятан за едни от най-продуктивните изобретатели в областта на механичните калкулатори.

Допринася и за усъвършенстването на двоичната бройна система, която е в основата на компютрите. Известен е със своето заключение, че нашата Вселена, в ограничен смисъл, е най-добрата възможна, сред всички, които Бог би могъл да създаде. Лайбниц умира през 1716 година.

Коментирай