Свободно време

Страст и възпламеняваща любов в операта „Кармен“

Грандиозният спектакъл вдигна на крака публиката

27.04.2014г. / 09 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: bulphoto

Снимка: bulphoto

На 26 април в зала 1 на НДК бе представен грандиозният оперен спектакъл „Кармен“ от Жорж Бизе на Държавна опера Варна, който влиза в Златния фонд от представленията на операта. Представлението бе в 4 действия.

Публиката успя да се докосне до една друга епоха, разказваща историята за нестихваща любов и ревност, за изпитанията на характера и за жертвите в името на любовта, всичко изпълнено с много драматизъм. Операта „Кармен“ е създадена в духа на испанския музикален фолклор.

Смята се за едно от най-големите постижения на френската музика. Конфликти, представянето на тореадорите и коридата, циганските традиции, празничната атмосфера, страстните испански танци и лицето на смъртта, бяха обрисувани и силно въздействащи, благодарение на музиката на Жорж Бизе.

Публиката се наслади на майсторското пеене на звездните солисти като тенора Иван Момиров, който е един от големите български артисти, гастролиращ по световните оперни сцени.

Момиров пристигна специално от Италия за ролята на Дон Хозе. В ролята на страстната и непокорна красавица Кармен, зрителите видяха и чуха невероятната Агунда Кулаева от Русия, която е част от Новая опера и Болшой театър в Москва.

Свързани статии

Със силни аплодисменти публиката поздрави и солиста на Държавна опера Варна Пламен Димитров, който представи образа на Ескамилио, както и гастролиращата оперна звезда от Румъния Диана Тугуй, която бе в образа на Микаела. На сцената освен страстните испански танци, дефилираха пищни и красиви костюми, а сценографията пресъздаваше духа на времето.

Освен солистите и оперният хор, публиката бе грабната и от изпълнението на едни от най-малките оперни певци у нас – представителите на Варненската детско-юношеска опера, която е единствената подобна формация у нас.

Режисьор на спектакъла е Кузман Попов, художник Иван Савов, хореограф Боряна Сечанова, под диригентството на главния диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов, както и музикантите от Варненската Опера.

Спектакълът се осъществи благодарение на „Артишок“.

Снимка: bulphoto

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Дани ( преди 9 години )
2 rate up comment 1 rate down comment
Божаработа ( преди 9 години )
Адам и *** ще сътворят светът наново, като в него ще преобладават умните и красивите по душа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар