Свободно време

Джейми Оливър пред нов световен рекорд

Инициативата Food Revolution Day е насочена към децата и умението им да приготвят сами прясна и здравословна храна

07.05.2014г. / 11 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: 24Kitchen

Снимка: 24Kitchen

Все повече обръщаме внимание на здравословното хранене и здравословния начин на живот. От примера, който ние, възрастните даваме на децата, зависи тяхното бъдеще.

Дали ще бъдат успешни, креативни, дали ще се хранят здравословно и т. н. Само след дни стартира поредната кулинарна инициатива на любимия на всички Джейми Оливър.

Симпатичният готвач ще се опита да постави нов световен рекорд на 16 май. Как? Акцентът тази година са децата и умението им да приготвят сами прясна и здравословна храна.

Food Revolution Day е кампания на Jamie Oliver Food Foundation във Великобритания и САЩ и на The Good Foundation в Австралия. Миналата година тя вдъхнови над 1200 събития в 660 града на 74 страни по целия свят.

Тази година Джейми се надява да запише в Световните рекорди на Гинес нов – за най-много хора, които заедно с поне 5 деца, приготвят едновременно една и съща рецепта. Рецептата, която Джейми ще сготви тази година и милиони деца ще го последват, е салата „Дъга“ в питка (цялата рецепта може да видите тук).

На 16 май 24Kitchen ще подкрепи кампанията като през деня излъчи маратон на предаването „Джейми Оливър – Кулинарна революция“ от 15:45 и 20:55 часа. Информация за инициативите на всички ентусиасти у нас – училища, семейства, заведения за хранене и други очаквайте на сайта на канала.

Всеки, който иска да се включи, може да го направи директно на официалния сайт на Food Revolution Day. По света над 43 милиона деца под петгодишна възраст са с наднормено тегло. Ако тенденцията се запази, до 2020 г. броят им ще нарасне до 60 милиона.

Днешното поколение е първото, за което се предвижда да има по-кратка продължителност на живот в сравнение с тази на родителите си. Причините са начинът на хранене и липсата на движение. Все по-малко хора умеят да готвят, което намалява и тяхната способност да се хранят пълноценно.

Свързани статии

Болестите, пряко свързани с начина на хранене, като сърдечна недостатъчност и инсулт, са основните причинители на смърт. Диабет – тип 2, считан досега за болест, появяваща се само при възрастни хора, вече преобладава сред деца под 8-годишна възраст.

Факт е, че децата, които са се научили да готвят до 8-годишна възраст, готвят поне по 5 пъти в седмицата в зрялата си възраст. Според Джейми Оливър проблемите на децата трябва да се превърнат в задължение на правителствата, бизнеса, училищата и родителите, които заедно да работят по превенцията на проблема.

Джейми обяснява още, че децата и младежите трябва да се научат да готвят. „Вярвам, че всеки от нас има задължение да научи децата как храната се отразява на телата им. Сега е времето всеки, който иска да се включи в Food Revolution Day, да фокусира енергията си не само да научи децата да готвят, но и да ги убеди да практикуват придобитите кулинарни умения.“

Ще се включите ли? Нека да готвим заедно на 16-ти май!

Снимка: 24Kitchen

Коментирай