Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

14.05.2014г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages

Снимка: freeimages

„Можеш да кажеш всичко на приятелката си, но не и да напишеш всичко. Любовните тайни са тъй крехки, че трябва да ги пазим! Дори понякога да им позволим да излязат навън, не бива да ги губим от поглед. Трябва, ако мога така да се изразя, да ги проследим, докато влязат в новото си убежище.“

Из „Опасни връзки“ на Шодерло дьо Лакло

Пиер Шодерло дьо Лакло е френски армейски генерал, държавен служител и писател, роден през 1741 година в Амиен, Франция. Произхожда от буржоазно семейство. През 1760 г. постъпва в артилерийско училище, а малко по-късно е повишен в чин капитан. Военната служба го отегчава и се отдава на писане, нещо, което правел с удоволствие през свободното си време.

Едни от първите му произведения са няколко поеми, публикувани в Алманаха на музите. Лакло е автор и на оперетата „Ернестина“, вдъхновена от романа на Мари Жан Рикобони.

Дълго време той е смятан за скандален писател, а своята известност дължи на романа си „Опасни връзки“, който описва любовните интриги на френската аристокрация. Пиер Шодерло дьо Лакло умира през 1803 година.

Коментирай