Свободно време

„Забавното лятно четене“ гостува в Разград

Денят бе незабравим както за екипа, така и за децата

26.05.2014г. / 17 55ч.
Михаела Лазарова
„Забавното лятно четене“ гостува в Разград

Турнето наЗабавното лятно четенепродължи от град Русе към Разград. Събитието бе открито с музикалното изпълнение на вокална група „Въртележка“ от детска музикална школа „Илия Бърнев“ при народно читалище „Развитие 1869“.

Официални гости на тържеството бяха г-жа Милена Цанева – председател на общинския съвет в Разград и г-жа Павлина Стаменова – българска поетеса. На тях им бяха връчени и значки като посланици на „Забавното лятно четене“ в града.

„Мишката няма да унищожи книжката, деца, четенето ще развие вашата фантазия и ще ви позволи да общувате много по-добре. Книгата ни дава всичко – отношение към езика, към света като цяло и отношение към хората. Бъдете винаги с широко отворени очи, деца – пожелавам ви да сте много любознателни, здрави и щастливи и наистина лятното ви четене да ви бъде наистина забавно!“ – увери аудиторията Милена Цанева.

Главният редактор на детския портал Az-deteto.bg, Мария Дуковска връчи ваучер на стойност 200 лв. от името на медийна група Investor и ЧЕЗ – България. С негова помощ ще могат да бъдат закупени книги за детския отдел на регионалната библиотека в Разград.

Програмата на събитието продължи с драматизация на „Дядовата ръкавичка“ по Елин Пелин от поетесата Оля Недкова и Пламен Пенчев – арттерапевт, кукловод, художник и приложник.

Малката госпожица Мария Божидарова от Центъра за работа с деца с ръководител Свилена Дечева, изпълни песента на Роси Кирилова „Боса по асфалта“.

Всички посетили събитието успяха да чуят и част от творчеството на една малка писателкаМартина Тодорова от клуб „Репортери“ с ръководител г-жа Веселина Йотова, която прочете своя разказ „Крилати мечти“.

Стефани Василева от 7-ми клас представи своя разказ „Чудното пътешествие“.

Госпожа Мария Дуковска разказа малко повече за кампанията „Забавното лятно четене“ и обяви новия елемент за тази година – литературен конкурс за деца – кратко есе, стихотворение или разказ.

Както в Русе, така и в Разград малките читатели се запознаха с електронния читателски дневник на Az-deteto.bg/knigi и неговите възможности, като презентацията отново бе направена със съдействието на госпожа Катрин Иванова, която е част от екипа. Имаше много забава и с интересни въпроси, които бяха отправени към малките гости, любители на книгата.

Станко Мечков от 3Б клас отговори на въпрос от „Патиланци“ на Ран Босилек, за да бъде демонстрирано как работи читателският дневник.

След това децата се запалиха и започнаха масово да отговарят правилно на въпросите от читателския дневник. Денят бе незабравим както за екипа, така и за децата.

Генерален спонсор на кампанията е „ЧЕЗ България“.

Институционални партньори: 

Столична библиотека 

Българска библиотечно-информационна асоциация 

Заедно в час 

Издателство „Ентусиаст“

Кампанията се провежда с подкрепата на UNICEF

Комуникационен партньор е CIVITAS

Медийни партньори: Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg, KIDS Programata, GreenWich, БНР, BTV, BTV Lady и BTV COMEDY.

Коментирай