Свободно време

Истински истории за секс, любов и психотерапия

„Мъжете на моята кушетка“ – д-р Бренди Енглър

30.06.2014г. / 10 40ч.
Аз жената
Истински истории за секс, любов и психотерапия

Мъжете наистина искат секс, но не само това. Сексът всъщност е израз на острата им потребност от близост.
Д-р Бренди Енглър

За книгата:

Когато 30-годишната Бренди Енглър се дипломира като сексолог и отваря собствен кабинет в Манхатън, тя очаква клиентелата й да се състои основно от жени. Реалността се оказва съвсем различна: повечето й пациенти се оказват мъже. Бренди установява, че жените са по-склонни да търсят лечение на своите емоционални проблеми, а мъжете – за сексуалните. Мъжете не са особено ентусиазирани да изследват вътрешния си свят, но изпитват истинска паника, ако се провалят в тази най-важна област за мъжкото самочувствие – секса.

Истините за мъжете, изречени от самите мъже


Пациентите на Бренди са най-разнообразни и имат различни потребности и проблеми. Някои се борят с неизлечимото си женкарство, което ги кара да трупат завоевания като начин да демонстрират статус и да задоволят егото си. Такъв именно е Дейвид, успял финансист от Уолстрийт и неизлечим флиртаджия. Независимо че има сериозна връзка, той не може да спре да сваля други жени. Терапията ще му помогне да открие други, по-здравословни начини да утвърждава своята индивидуалност и значимост.

Други се борят с пристрастяването си към порното и невъзможността да поддържат нормални отношения. Такъв е случаят на Кейси, който има красива приятелка, в която е лудо влюбен. И все пак той е обсебен от порното и не може да спре да го гледа. Тревожи се, че сексът с годеницата му не му носи толкова силни усещания, колкото порното. Ако иска да запази връзката си, ще трябва да се научи сам да влага еротика в интимните си отношения.

Трети страдат от импотентност или имат необичайни сексуални фантазии, които се срамуват да споделят. Чарлс, който е свит и стеснителен, не може да разбере какво намира в него красивата му годеница. Убеден е, че хубава жена като нея не може да остане до такъв невзрачен тип като него. Затова сексуалните му фантазии са свързани с това как годеницата му изневерява. Това се оказва самоизпълващо се пророчество: в крайна сметка самият той я тласва към изневяра.

При младата сексоложка идват и мъже, които си падат по садомазохизма, но сами разбират, че това не е пътят, по който могат да имат нормални и любящи отношения. Марк е садист, който обича да бие жените, за да може да почувства сексуална възбуда. Това обаче противоречи на добродушния му нрав и в крайна сметка води до чувство за вина и несигурност. Той ще е принуден да осъзнае, че в себе си е натрупал много гняв, който намира отдушник в сексуалните му предпочитания.

Съвсем друг е проблемът на Бил. Той има хубава жена и прекрасни деца. Обожава семейството си, но е пристрастен към секса: редовният секс с жена му не му е достатъчен – той пръсва цяло състояние по проститутки и финансите му са разклатени. Той ще трябва да разбере на какво се дължи това всепоглъщащо чувство за неудовлетвореност, което намира изражение в сексуална ненаситност.

Често срещан проблем се оказва и различното либидо на партньорите. Такъв е случаят на Алекс – той обича своята приятелка и се радва на взаимност, но тя все по-рядко желае да прави секс с него. Оказва се, че рутината в сексуалния им живот е породила чувство на досада в партньорката му и тя се е отдръпнала от него. И колкото по-настоятелен става той, толкова по-малко желание изпитва тя. Разнообразието в секса се оказва от ключово значение за поддържане на добър сексуален живот.

Какво наистина искат мъжете

Историите, описани в книгата, дават една съвсем различна перспектива за мъжките желания и потребности, която не отговаря на общоприетите митове, така разпространени между жените. Самата Бренди ще бъде принудена да ревизира своите представи за мъжката сексуалност, да се освободи от своите предубеждения и да си изгради ново разбиране за това какво наистина искат мъжете. Оказва се, че сексът никога не е само секс. В него са намесени много разнообразни чувства, нужди и страхове. Сексуалните проблеми най-често са отражение на нерешени емоционални проблеми. Пациентите й ще бъдат принудени да се изправят срещу своите потиснати страхове, неосъзнати копнежи, срещу гнева, чувството за вина и несигурността. Именно те в крайна сметка се оказват пречка за пълноценния им сексуален живот.

Читателят ще надникне в кабинета на сексолога и ще проследи динамиката на отношенията терапевт-пациент. Ще стане свидетел на постепенното осъзнаване на импулсите, които ни движат. Ще узнае кои са причините за определени отклонения и сексуална дисфункция. Ще проследи трансформацията, която настъпва, когато човек намери смелост да се изправи лице в лице с проблемите си. И най-важното: ще разбере, че основната движеща сила, която ръководи човешкото поведение, е нуждата да обичаш и да се чувстваш обичан.

Д-р Бренди Енглър е написала една увлекателна книга, която едновременно с това обогатява общата и сексуалната култура на читателя. „Мъжете на моята кушетка“ досега е продадена в повече от 15 страни, а правата за филмирането й са закупени от ABC Television Studios, които планират да направят минисериал по книгата. Продуцент ще бъде Уорън Литълфийлд, продуцентът на нашумелия сериал „Грозната Бети“.

На книжния пазар от 20 юни 2014 г.
Обем: 304 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN 978-954-26-1316-9
Корична цена: 14,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай