Свободно време

Притча: Ние всички сме моливи

За следите, които оставяме след себе си

28.08.2014г. / 15 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всеки от нас има определена мисия. Някои вършат добри дела, други лоши, но всички оставяме следи във времето. Някои следи са трайни, други избледняват бързо.

Движим се през живота така, както моливът оставя следи върху белия лист. Следващата поучителна история ще ви разкаже защо всички ние сме моливи. 

Притча: Ние всички сме моливи

Веднъж едно малко дете видяло баба си да пише писмо и я попитало:

- За мен ли пишеш?

Бабата спряла да пише и с усмивка отговорила:

- Позна, за теб пиша. Но по-важно от това, че пиша, е с какво пиша. Бих искала един ден, като пораснеш да стенеш като този молив.

Детето погледнало с любопитство молива, но не забелязало нищо особено.

- Но този молив е като всички останали моливи?! - добавило детето. 

- Всичко зависи от това как гледаш на нещата. Този молив има пет качества, които са от съществено значение за теб, ако искате да живееш живот, който да е в хармония със света. 

Първо: Можеш да бъдеш гений, но никога не трябва да забравяш за съществуването на ръката, която ще те ръководи. Ние наричаме тази сила ръката на Всевишния. Повярвай в тази голяма сила и се научи я усещаш.

Второ: За да пиша, аз трябва да подострям молива. Това е малко болезнено за него, но след това се пише много хубаво и гладко. Ето защо се научи да издържаш на болката, като не забравяй, че тя те облагородява.  

Свързани статии

Трето: Ако използваш молив, винаги можеш да изтриеш с гумичката някоя грашка, която си допуснал. Не забравяйте, че да поправяш грешките си невинаги е лошо нещо. Често това е единственият път, по който можеш да продължиш напред. 

Четвърто: За моливът не е важно от какво дърво е направен или неговата форма, а неговата вътрешност - графитът. Затова винаги мисли за това, което се случва вътре в теб.

Пето: Моливът винаги оставя следа. Така и ти ще оставяш следи със своите постъпки. Затова е важно винаги да обмисляш всяка своя стъпка. 

Коментирай