Свободно време

Майка и дъщеря по опустелите пътища на Италия

„Чочарка“ – Алберто Моравия

05.09.2014г. / 15 00ч.
Аз жената
Снимка: Издателство "Хермес"

Снимка: Издателство "Хермес"

На 5 септември излиза ново заглавие от серията „Клуб Класика“ – романът „Чочарка“. По книгата е създаден световноизвестният едноименен филм на режисьора Виторио де Сика с участието на София Лорен и Жан-Пол Белмондо.

„Клуб класика“ представя книгите, издържали проверката на времето. Всяко поколение ги преоткрива, за да им направи нов прочит. Да им вдъхне нов живот. Подбраните заглавия от „Клуб Класика“ са интересни, увлекателни и изненадващо модерни. Част от поредицата са заглавията „Джейн Еър“, „Знахар“, „Нещо се случи“, „Луна и грош“, „Пътят на д-р Шенън“, „Сияйна зора“ и „Един живот“. Сега серията продължава с „Чочарка“ на Алберто Моравия.

Алберто Моравия (1907-1990) – псевдоним на Алберто Пинкерле – е считан за „баща на италианския неореализъм“. Той постига успех още с първия си роман „Безразличните“, последван от добилите световна известност „Чочарка“, „Презрението“, „Конформистът“, „Римлянката“ и др. Въпреки че е носител на най-престижните литературни награди в Италия, през 1952 г. творбите му са забранени от Ватикана. През 1958 г. е номиниран за Нобелова награда за литература.

За книгата:

Красивата Чезира се омъжва и напуска родното си селце в Чочария, за да заживее с възрастния си съпруг в Рим. Раждането на дъщеря й Розета придава смисъл на живота й. Смъртта на съпруга й след тежко боледуване й носи облекчение. Въпреки Втората световна война, хранителният магазин на Чезира процъфтява и не след дълго тя натрупва цяло състояние. Рим е бомбардиран и правителството на Мусолини е принудено да избяга. Италия попада под немска окупация. Чезира разбира, че двете с Розета трябва да напуснат дома си.

Майка и дъщеря тръгват по опустелите пътища на Италия само с два куфара с дрехи и пари. Прекарват една година в планината близо до фронтовата линия. Година, която ги кара да видят грозното лице на света и хората във време на зверско насилие. Преживяното ги променя завинаги.

„Чочарка“ е един от най-силните антивоенни романи в световната литература.

На книжния пазар от 5 септември 2014 г.
Обем: 304 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN 978-954-26-1364-0
Корична цена: 14,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай