Свободно време

Мисъл на деня

За повече вдъхновение

26.09.2014г. / 09 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages

Снимка: freeimages

„Трябва да се научиш как да не се вкопчваш, преди да се научиш как да придобиваш. Животът трябва да бъде докосван, а не удушаван.“ Из „Сбогом Лято“ – Рей Бредбъри

Рей Бредбъри е американски поет и писател, роден в Уокиган, щата Илинойс през 1920 година в обикновено семейство. Неговата любов към литературата и писането се заражда още в ранна детска възраст.

Обичал да чете и пише и прекарвал много време в библиотеката „Карнеги“ в Уокигън. Завършва Лосанджелиската гимназия през 1938 г, но решава да не постъпи в колеж, а продължава да се самообразова в местната библиотека и, повлиян от научно-фантастични герои като Флаш Гордън и Бък Роджърс, започва да публикува научнофантастични разкази във фензини.

Свързани статии

Едни от най-известните му произведения „Вино от глухарчета“ и „Чувствувам, че идва нещо зло“ са полуавтобиографични. Неговият първи сборник с разкази бива публикуван през 1947 г., но истинска популярност авторът постига при публикуването на сборника „Марсиански хроники“ (1950).

Бредбъри е носител на редица награди. Едни от най-големите му произведения са „Чувствувам, че идва нещо зло“, „Дървото на вси светии“, „Смъртта е занимание самотно“ и други. Рей Бредбъри си отиде от този свят през 2012 година.

Коментирай