Свободно време

За по-добра храна, лично от производителите

Фермерски пазар фест в София

09.10.2014г. / 15 49ч.
Аз жената
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Тази седмица „За Земята“, в партньорство със сдружение „Устойчиво общество“, Хранкооп, Пазари Юг и Столична община организират първият „Фермерски пазари фест“ в София. Вдъхновени от успеха на Фермерските пазари в града, организаторите искат да покажат на повече граждани предимствата и удоволствието да пазаруват директно от производителите, както и възможността Общата селскостопанска политика да подпомага повече такива инициативи.

Посетителите на събитието ще имат възможност да се включат във вече станалите традиционни ежеседмични Фермерски пазари до пазара „Иван Вазов“ и на Римската стена (11.10.2014 г., събота). Основният акцент на фестивала ще бъде в петък, 10.10.2014 г. в парка „Заимов“, където освен фермери, предлагащи своята продукция, ще можете да посетите десетки презентации, кулинарни работилници и демонстрации, посветени на това, което всички обичаме: чистата и вкусна храна. Хубавото настроение ще бъде гарантирано и от музикалната програма, която организаторите са подготвили.

Ивайло Попов от „За Земята“ коментира „За нас е изключително важно да популяризираме сред хората тази форма на директни продажби, от която печелят всички: фермерите – пазар за своята продукция на справедливи цени, купувачите – качествена храна с гарантиран произход и не на последно място природата, заради по-малко химикали, използвани в земеделието и по-малко транспорт на храната ни. Неслучайно и един от приоритетите на Общата селскостопанска политика е стимулирането на късите вериги на доставки и директните продажби, което заляга и в следващата Програма за развитие на селските райони в България“.

Коментирай