Свободно време

Навици, които ни правят нещастни

Приемате живота прекалено сериозно

26.11.2014г. / 10 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Навиците са част от живота на всеки. Добрите навици правят живота по-красив, карат ни да действаме мотивирано и да имаме положителен поглед към света. Обратно на тях лошите навици действат срещу нас самите. Вижте кои навици ни карат да се чувстваме нещастни.

Постоянно се обиждате от мнението на хората за вас

Не забравяйте, че винаги ще има хора, които ще ви критикуват и ще се опитват да ви „свалят на земята“. От друга страна, често приемаме критиката като словесна обида. Градивната критика може да има положителен и оздравителен ефект.

Добре е да се научите да правите разлика между двата вида критика. Когато някой има мнение за вас, което не ви допада, опитайте да овладеете емоциите си и по възможност не го приемайте лично. Обмислете добре ситуацията, ако сте сгрешили, вземете поука и продължете напред.

Заобиколени сте от отрицателни енергийни източници

Те могат да бъдат в лицето на колега, мястото на което работите, нещо в дома ви, дори близък приятел или роднина. В забързаното ежедневие често игнорираме отрицателните енергийни източници.

Но не бива да забравяме, че понякога те се оказват причина за нашето страдание. Помислете какво бихте искали да промените във вашето ежедневие? Запишете желанията си на лист хартия и още от днес започнете да правите стъпки, които ще ви доведат до тяхното изпълнение.

Отървете се от „токсичните“ хора във вашия живот, ако трябва сменете работата си. Търсете хора, места, книги и събития, които ви действат вдъхновяващо, позитивно и ви карат да се движите напред.

Приемате живота прекалено сериозно

Отпуснете се! Кога за последно се смяхте от сърце? Често допускана грешка на силно емоционалните хора е да анализират всяка своя стъпка. Без значение дали тя е довела до положителен или отрицателен резултат и дали се касае за личния живот или кариерата им.

Прекаленото анализиране и вглъбяване в проблема натоварва и пречи да се фокусирате върху многото нови възможности около вас. Бъдете стриктни и отговорни, но се научете и да балансирате.

Заклещени сте в зоната на комфорта

Всеки има своя зона на комфорт, която невинаги работи за нас. Въпреки това, не искаме да направим нужните промени, за да излезем извън нея и да изградим нова, която да ни доведе до щастие. Направете това предизвикателство за себе си.

Поставете си нови цели, запишете се на курс, започнете ново хоби и т. н. Променете вашата зона на комфорт.

Сравнявате се с другите

Всеки го прави, но е нездравословно, когато се превърне в навик. Това е една грешна и сигурна формула, която ви обрича на нещастие и поредица от неуспехи. Постоянното сравняване с придобивките и постиженията на хората около вас, ви кара да губите фокус върху собствения си живот.

Свързани статии

Пораждат се чувства като завист, тъга, чувство за малоценност. Следващия път когато усетите, че отново се сравнявате с някого, вземете лист хартия и запишете поне 5 ваши положителни качества. Помага!

Постоянно живеете в бъдещето

Важно е да имаме идеи, които да гледат напред във времето. Но ако постоянно мислите за бъдещето и все по-малко действате в настоящето, това ще остави у вас усещане за човек, който е нереализиран и нещастен.

Стъпките в настоящето често определят нашето бъдеще. Така че, ако вие сте пасивни в настоящия момент, бъдещето, което очаквате така силно няма да ви донесе позитиви. Живейте в момента!

Коментирай