Свободно време

Роман за страховете, за приятелството и любовта

Шесто издание на романа „Лавина“ от Блага Димитрова

02.12.2014г. / 09 27ч.
Аз жената
Снимка: Издателство "Хермес"

Снимка: Издателство "Хермес"

На 5 декември излиза 6-ото издание на романа „Лавина“ на Блага Димитрова. По книгата е заснет едноименният филм на режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков, получил специална награда на Международния кинофестивал в Делхи през 1983 г.

За книгата:

„Лавина“ е роман за човешките взаимоотношения, за страховете, за приятелството и любовта, разказан ни през погледа на група алпинисти. С голямо майсторство Блага Димитрова ни рисува величието на планината, разказва ни за страстта на катерачите към адреналина и за желанието им да я покорят, да влязат в досег с висините.

Блага Димитрова ни повежда към една вселена от дълбоки чувства и силни усещания, които се изсипват над нас като лавина. Залива ни усещане за радост, тъга, страх, еуфория, изнемога... без значение дали сме стъпвали някога в планината или не. „Лавина“ е роман, който отваря сетивата ни за красивото, за смисленото, за любовта.

Ние сме онова, което прави от нас любовта.

Срещне те стар познат и се провикне:

– Какво става с теб? Не мога да те позная!

Ние сме онова, което кара другите да кажат: – Не си ти!

Ние сме онова, което кара самите нас да се изплашим:

– Какво става с мен? Не мога да се позная!

Всичко онова, което ни сковава в собствени граници, не сме ние.

Ние сме, когато станем своята противоположност.

Когато се изскубнем от верижката и изненадаме себе си.

Ние сме онова, което прави от нас любовта.

За авторката:

Блага Димитрова (1922-2003) израства във Велико Търново, но семейството се преселва в София, където тя завършва I девическа гимназия (класически отдел с латински и старогръцки), а след това славянска филология. Докато учи, взема уроци по пиано при проф. Андрей Стоянов и изпълнява клавирните сонати на Бетовен. Владее пет езика. Издала е много книги със стихове, романи, есета, спомени, както и два тома документално изследване за българската култура от първата четвърт на XX век. Превела е от полски „Пан Тадеуш“ от Мицкевич след 15 години труд, от старогръцки „Илиада“ от Омир, както и редица книги от полски, руски, шведски и др. автори. Била е вицепрезидентка на България (1992-1994), подава оставка.

През септември тази година със знака на Издателска къща „Хермес“ излезе 7-ото издание на романа „Отклонение“ на Блага Димитрова. Три месеца по-късно излиза от печат вторият роман от писателката, издаден от „Хермес“ – „Лавина“. На 10 декември от 17,00 ч., по време на Международния панаир на книгата в НДК, ще се проведе представяне на двете книги – „Отклонение“ и „Лавина“. Заповядайте!

На книжния пазар от 5 декември 2014 г.
Обем: 344 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN 978-954-26-1405-0
Корична цена: 14,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай