Свободно време

Днес е Ивановден!

Честито на имениците!

07.01.2015г. / 07 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

На днешния ден, 7 януари, Православната църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен. Светеца възпоменаваме няколко пъти в годината, но съборното му честване е на Ивановден.

Йоан се родил преди Христа в семейството на праведни родители, които дълго очаквали появата на своя син. Господ чул молитвите им и ги дарил с рожба, но скоро след това престарелите родители починали. Закрилян от Бога, техният син израсъл в пустинята и останал там до деня, когато се явил на Израиля.

Според легендите Йоан водил скромен и отшелнически начин на живот. Бил добър и скромен човек проповядващ Божието слово и кръщавал вярващите както кръстил и Исус Христос във водите на река Йордан.

Въпреки своите добрини и благочестив живот, той не успява да доживее до дълбоки старини. Властващият по онова време юдейски цар Ирод заповядал да отсекат главата на светеца.

Ирод имал тайно желание към съпругата на своя брат и опитал да я съблазни. Йоан видял случилото се и бил затворен в тъмница. Не след дълго жестокия владетел Ирод празнувал своя рожден ден. Сред знатните гости била и дъщерята на Иродиада (жената на неговия брат), която се славела с чудна красота.

Опиянен от виното и красотата на девойката, Ирод и обещал да й даде всичко, което поиска. Девойката се посъветвала с майка си и сетне поискала главата на Йоан Кръстител. Така и станало.

Светията намерил своята смърт, но по заповед на Иродиада тялото не било погребано с главата, тъй като се страхувала от възкресението на великия пророк.

Главата е погребана на тайно място, а по-късно преместена в Елеонската гора, а според някои източници е погребана в църква, основана от царица Елена, майка на Константин Велики, а тялото на светеца най-вероятно се съхранява в Александрия.

Днес на празничната трапеза трябва да има пита, вино, риба, жито. Според народните традиции обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден.

Имен ден празнуват Иван, Иванка, Йоан, Йоана, Ивелина, Ивайло, Ваня, Калоян, Йонко и други.

Честито на имениците!

Коментирай