Свободно време

Тайният живот на великите английски писатели

07.09.2006г. / 10 36ч.
Аз жената
Тайният живот на великите английски писатели

“ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА ВЕЛИКИТЕ АНГЛИЙСКИ ПИСАТЕЛИ” от Йордан Костурков е новото заглавие на Издателска къща “Хермес”.
Българска, първо издание, мека
стр. 240
цена 8.95 лв.

За автора:

Йордан Костурков е роден през 1948 година в Пазарджик. Автор е на сборници с разкази и новели. Работил е в издателство “Христо Г. Данов”. Преводач на романи, повести и разкази на Гор Видал, Норман Мейлър, Мюриъл Спарк, Джон Ървинг, Джойс Каръл Оутс, Оливия Манинг, Една О`Брайън, Ричард Хюз и други. С награди са отличени преводите му на Лорънс Стърн, Норман Мейлър и Гор Видал. Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Съюза на учените в България, Дружеството на преводачите в Пловдив, Българската асоциация на преподавателите по английски език, Българското дружество за британски изследвания, Българската асоциация по американистика.

От 1991 година е главен асистент по английска и американска литература в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Член е на Международната асоциация за съвременни езици, на Колегиума на Залцбургския семинар, стипендиант на Комисия “Фулбрайт”, член на Академия “Черноризец Храбър”.

През 2006 година бяха издадени негови преводи на Гор Видал, Джером К. Джером и Синтия Озик, както и книгите му “Настолна книга за читатели и писатели” и “Пощенски коне”.

За книгата:

Хронологически сборникът с литературни портрети на най-популярните и известни творци на английската литература започва с разказ за Джефри Чосър и завършва с “втория Шекспир” – Джордж Бърнард Шоу. На основата на изследвания и подробности от личния им и интимен живот са представени Шекспир, съвременниците му Кристофър Марлоу, Бен Джонсън, Джон Дън, както и загадките на епохата на Елизабетинска Англия. Разкошният и противоречив “дълъг” XVІІІ век – Реставрацията, Неокласицизма, Просвещението, началото на епохата на модерността – е представен чрез портрети на скандални и не съвсем благоприлични творци. Специално внимание е отделено на толкова популярните и не толкова добре познати творци на Английския романтизъм – от Байрон и Шели до Кийтс, Джейн Остин и сър Уолтър Скот. В допълнение следват непознати страници от живота на Чарлс Дикенс и Шоу.

Портретите разглеждат живота на великите поети, драматурзи и романисти във връзка с цялостната картина на тяхното творчество, на творческия процес при създаването на шедьоврите им. Йордан Костурков е писател белетрист и вероятно за това предпочита да не анализира героите си, а да ангажира активно в живия и динамичен разказ. Така читателят става съпричастен на самия исторически творчески процес и героите творци в него, влиза в досег с действителността на английската литературна и паралитературна сцена на миналото.

“Тайният живот на великите английски писатели” е уникална книга. Тя съчетава изследователския подход с белетристичния, без това да накърнява авторитета на големите английски писатели. Книгата е изключително четивна и полезна не само за познавачите на английската литература, но и за най-широк читателски кръг. Такъв сборник не е издаван дори и в англоезичните страни!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Стефка ( преди 11 години )
Здраве и красота