Свободно време

Избрани произведения в пет тома от Божана Апостолова

Майка Тереза на българската литература

06.05.2015г. / 10 04ч.
Аз жената
Корица: Издателство "Хермес"

Корица: Издателство "Хермес"

Пет томчета за 50-годишен творчески живот – много ли са, малко ли? Каквото и да решите, това са най-важните неща, които Божана Апостолова е решила да сподели с читателите си, малки и големи. Дали са хубави? Нейните книги са повече от хубави – пише проф. Миглена Николчина. – Те са измежду онези книги, които са важните за придвижването на една литература. Като звездата, която огъва с гравитацията си космическото пространство, творчеството на Апостолова огъва литературното поле и в това огъване събира и задава посоки. И пътища.

Кратка биографична справка


Божана Апостолова – поетеса, прозаик и издател – е родена на 9 май 1945 г. в с. Цар Асен, Пазарджишко, но от няколкогодишна до днес живее и работи в Пловдив. Завършва българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Велико Търново.

Два месеца преди 10 ноември 1989 г. Божана напуска тогавашната си месторабота като директор на Дома за култура към тогавашната Дирекция „Местна промишленост и битови услуги“ и започва да се занимава с посредническа дейност, насочена към полиграфията – събира поръчки за етикети, дипляни, календари и др., които печата в държавната печатница в Пловдив. Основава издателство „Жанет 45“, следва студио за предпечат, после малка печатница, която с годините се разраства в полиграфически комбинат с най-модерна техника, а през 2001 г. и книжната борса „Жанет 2001“.

Автор е на 9 стихосбирки, 3 романа и 11 книги за деца.

Нейни книги и отделни творби са преведени на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски, чешки, румънски, гръцки и др. езици. Последната й преведена книга с поезия излезе буквално преди месец в Република Турция.

Създател на литературния фест „Пловдив чете“ и перманентната културна инициатива „Младият Пловдив чете“.

През 1994 г. учредява най-престижната годишна национална награда за поезия „Иван Николов“.

Книги от Божана Апостолова:
1978 г. – „Нестинарска орис“, поезия, ДИ „Хр. Г. Данов“, Пловдив
1986 г. – „Необетован свят“, поезия, ДИ „Хр. Г. Данов“, Пловдив
1995 г. – „Както мама се кръсти“, поезия, ИК „Хермес“, Пловдив
1998 г. – „В питието на мрака“, поезия, ИК „Стигмати“, София
1998 г. – „Делнична библия“ (Първа книга, роман), ИК „Стигмати“, София
(Национална литературна награда „Пловдив“)
2001 г. – „Вселюбов“, поезия, „Послание XXI век“
2002 г. – „Човекът с небето“, съвременна приказка за деца, ИК „Жанет 45"
2003 г. – „Състояние трето“, поезия/билингва, ИК „Стигмати“, София
2005 г. – „Делнична библия“ (Втора книга, роман), ИК „З. Стоянов“, София
2005 г. – „Възел“, поезия, издателство „Факел“, София
2008 г. – „Едва я задържам“, поезия, ИК „Стигмати“, София
2008 г. – „Кръстопът без пътища“, роман, ИК „Стигмати“, София
2010 г. – „Беше ли любов“, поезия, издателство „Факел“, София
2010 г. – „Чудото на сензорите“, съвременна приказка за деца, ИК „Жанет 45“, Пловдив
2012 г. – „Малката Божана в нощта на чудесата“, ИК „Жанет 45“, Пловдив
(Национална литературна награда „Хр. Г. Данов“)
2012 г. – „Малката Божана в деня на боклуците“, ИК „Жанет 45“, Пловдив
2013 г. – „Малката Божана в подводния свят“, ИК „Жанет 45“, Пловдив
2013 г. – „Малката Божана в магазин за смехорийки“, ИК „Жанет 45“, Пловдив
2013 г. – „Малката Божана и чудовището Тъмп“, ИК „Жанет 45“, Пловдив
2014 г. – „Малката Голяма Божана и дяволчето Тук“, ИК „Жанет 45“, Пловдив
2014 г. – „Малката Голяма Божана и една приказка от живота“, ИК „Жанет 45“, Пловдив
2015 г. – „Малката Голяма Божана и тайните“, ИК „Жанет 45“, Пловдив
2015 г. – „Малката Голяма Божана и венчавката на гугутките“, ИК „Жанет 45“, Пловдив

Том 1. Избрани стихотворения
Божана Апостолова

обем: 192 стр.
корична цена: 14,95 лв.
ISBN 978-954-26-1457-9

Том първи представя прецизно подбрана от авторката подборка на 140 стихотворения от деветте й книги, писани в продължение на 50 години творчески живот.

Поезията на Божана Апостолова е странна, избухлива смес от сърдечен смях и стръвна ярост. Стиховете й издаваха труден характер, закодиран в сърцето и в данните на поетесата. Обаче въпреки хиромантията на известеното, никой не успя да прочете докрай неочакваното и ново избухване на тази саморазрушаваща се, но и самосъздаваща се поетична същност.

Неотдавна у Божана Апостолова нещо изригна и на бял свят се явиха няколко десетки стихотворения, които хем приличаха на предишните й словесни рожби, хем сякаш бяха сътворени от различни бащи. Прочетох потресен тези извънземни послания, възхитих се на изящността и извисеността на устремената поетична линия, в очите ми заседнаха цяла шепа златни словесни зрънца, които повечето празнични поети не могат да разровят в себе си през целия си дълъг и прозаичен живот...

Сякаш не стихосбирка е това, а свободна, разтворена на поляната и разпъната направо на тревата памучна трапеза, върху която има за всеки добронамерен по нещо – и за жадния за небесност, и за гладния за земност. Книгата й „Възел“ се явява развръзката към творческото й умение да бъде удобен инструмент в ръцете на Бога, да бъде преводач на Неговите трепети, да бъде словар, писар и хроникьор на Тайната, наречена поезия.
Румен Леонидов

Том 2. Делнична библия.
Преживени истории

(Книга първа)
Божана Апостолова

обем: 288 стр.
корична цена: 17,95 лв.
ISBN 978-954-26-1458-6

Роман, в който обаче героите не са измислени, а историите са преживени, както пише в подзаглавието на тази удивителна като разказ и внушение проза.

Книгата си заслужава. Божана Апостолова е искрена и наблюдателна. Има места в книгата й, на които могат да завидят много писатели. Тя успява да преодолее суетата си и да сподели с нас някои интимни истини. Така тя разширява границите на своята искреност, а това е много трудно при спомените за преживяното. Вярваме й, защото гледа на себе си и на света с разума на сърцето си.
Ивайло Петров

Том 3. Делнична библия.
Преживени истории

(Книга втора)
Божана Апостолова

обем: 448 стр.
корична цена: 17,95 лв.
ISBN 978-954-26-1459-3

Който е разбрал, че богатството е нещо твърде относително и дори временно, да хваща тая книга. Който не го знае, пак да я чете, защото „Делнична библия“ търси: измеренията зад сделката, зад преговорите, зад бизнес партньора. Това вероятно е амбициозен план, но автоиронията, която е третата (с болката и опрощението) вдъхваща живот струя на животописа, я спасява от пледоарниченето, от плоското наливане на ум на непросветени. Тъкмо автоиронията, усмивката в себе си и към себе си, заедно с прошката и болката към и за всички, превръща животописанието на Божана Апостолова в една от малкото човечни книги на прехода. Прави така, че най-ценното усещане от първата до последната страница да е: И ти го можеш, само го поискай силно!
Антон Баев

Том 4. Малката Божана
(Съвременни приказки)
Божана Апостолова

обем: 208 стр.
корична цена: 14,95 лв.
ISBN 978-954-26-1460-9
Очаквайте от 7 май!

Първата поредица с общ герой в българската литература за деца. Включва излезлите досега 9 книжки. Илюстратор Костадин Костадинов.

Приказката е великолепна! Отваря и врата към фантастични светове, и апетит за четене, което ми се струва най-важно. Езикът, през който мисли и говори малката Божана, е напълно неподправен, заразителен, сякаш чуваш гласът й да звънти и да се рее в пространството... Тук иронията и сериозното са така неразчленимо и завладяващо свързани, че правят приказката философска и вълнуваща не само децата!
Камелия Спасова

Том 5. Сама и обща
(Думи от и за Божана Апостолова)

обем: 352 стр.
корична цена: 14,95 лв.
ISBN 978-954-26-1461-6
Очаквайте от 7 май!

Включва интервюта, рецензии, кратка биографична справка, снимки от личния архив на Божана Апостолова и библиография, изработена от НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Прочетете още:

Коментирай