Свободно време

Уроци за живота, които научаваме от интровертите

Превърнете се в ефективен слушател

18.06.2015г. / 16 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки че в света изглежда доминират екстровертните личности, не бива да подминаваме интровертите. Едни безкрайно интересни персонажи, които могат да научат всички останали на много важни уроци за живота.

Ако екстровертите общуват с всеки, то интровертите градят смислени и дълбоки взаимоотношения. Какво можем да научим от един интроверт? Ето няколко ценни урока.

Превърнете се в ефективен слушател

В сравнение с екстровертите, интровертите са много по-добри слушатели. Те не умеят да бъдат повърхностни в комуникацията. Редица изследвания показват, че способността им да бъдат добри слушатели и оратори ги прави по-добри лидери, отколкото екстровертите.

Уменията за слушане на интровертите могат да бъдат благоприятни в личния живот и да засилят емоционалната интимност и свързаност.

Оценявайте уединенията

Кратките срокове за завършване на определена задача не са проблем за интровертните личности. Дори да трябва да прекарат уикенда в пълна изолация, за да завършат проектите с цел постигане на успехи, те рядко биха се чувствали като изолирани от света.

Те се чувстват добре и щастливи, когато работят сами. Може би, защото имат предимството да се фокусират върху едно нещо за продължителен период от време, без да се разсейват. Ето защо е добре всички останали да се опитат да бъдат понякога в уединение, особено когато се стремят към успех.

Отделете време преди да попаднете в нови ситуации

Или казано на по-разбираем език, интровертите мислят дълго преди да вземат крайни решения или да изразят мнение. Винаги обмислят възможностите, подходящия начин за действие. От друга страна екстровертите са по-склонни да говорят и да действат необмислено.

Търсете вдъхновението в себе си

Повечето интроверти обичат да проучват своите мисли и чувства. Това може да роди много креативни идеи. Те чувстват необходимостта да прекарват времето си сами или да правят кратки и случайни почивки за релаксиране.

Свързани статии

В тези моменти те не спират да забелязват света около себе си. Прекарвайки го през призмата на своите усещания, откриват добрите идеи, които им носят успех.

Заобикалят случайностите

Интровертните личности са по-склонни да останат незасегнати от клюки, интриги. Паузите за цигара, дългите обеди с колегите, също рядко присъстват като част от ежедневието им. Именно това е причина интровертите да бъдат разглеждани като надеждни професионалисти, които са твърде фокусирани върху техните отговорности.

Снимка: istock

Коментирай