Свободно време

Симеон Колев: Да бъдеш баща е вдъхновяващо

Каква е ролята на бащата във възпитанието и отглеждането на децата

30.06.2015г. / 20 52ч.
Михаела Лазарова
Симеон Колев. Снимка: фейсбук

Симеон Колев. Снимка: фейсбук

Той е един от любимите ни радиоводещи. Позитивен, усмихнат и винаги имащ с какво да те вдъхнови. Представяме ви Симеон Колев. Магистър по политология и международни отношения, влагащ цялото си сърце в работата на радиоводещ. Обича да пътува, да чете исторически книги, а най-много обича Мариана, Габи и Момо, които са неговото семейство.

Повод за нашата среща бе наскоро излязлата от печат книга за родители „Мисия Татко“, на която Симеон е съавтор. Какво сподели с екипа на Az-jenata.bg, Симо, вижте в следващите редове.

Как се роди идеята за създаването на книгата „Мисия Татко“?

Станах баща на 26. За мен беше изключително важно да си гледам децата, колкото мога по-добре. Да ги водя наляво-надясно и всеки път да им е интересно, да им обяснявам за нещата около нас и да не остана в положението на баща, който „маркира“ присъствието си в семейството и съжалява за загубената свобода и възможности на необвързания лъв. Заради естеството на работата си, имах повече време с децата и се опитвах да го прекарам по най-добрия начин. И покрай това се родиха много интересни и любопитни неща, които реших да споделя в тази книга заедно с Жюстин Томс, която добави своя женски поглед.

За кого е предназначена книгата?

Най-вече за татковци. Писана е малко по джаста-праста, така че да се разбира от мъже. Това е наръчник на таткото, както за дребни, делнични теми, така и за по-сериозни предизвикателства, като името на детето, „чуждото“ дете, отношението на детето към смъртта, към притежаването и вещите.

Каква е ролята на бащата във възпитанието и отглеждането на децата?

Ключова. Главна. Основополагаща. Бащите, които си мислят, че те „носят парите в семейството“, а майката върши останалите неща, няма да разберат тази книга. Между другото познавам такива бащи, част от които не само, че не носят никакви пари в семейството, но и даже са като сенки в семейството си.

Кои са трите най-важни неща, които всеки бъдещ или настоящ татко е добре да знае за бащинството?

Бащинството не хапе и не е кой знае каква философия. Не е необходимо да се туткаш години за да станеш готов за баща. Или ставаш, или не ставаш.

Как бащинството променя мъжа?

Бащинството прави мъжа мъж. Винаги съм изпитвал едно леко недоверие към мъже на определена възраст, около 30, които са без деца.

На вас какво ви помага да бъдете добър и всеотдаен баща?

А, помага ми..... просто гледам да не се замислям и карам по интуиция. Връзката, семейството и гледането на деца е работа. Непрекъсната работа. Понякога тегава, друг път приятна. Понякога с много вредни, понякога с дъъъъълга и непланирана отпуска.

Какви съвети за живота бихте искали да предадете на вашите деца?

Да се стараят във всичко. Да не са егоисти. Да са лоялни и добри хора с добра репутация. Да затръшват врати, да пробиват стени и да търсят щастието си.

След време бихте ли написали продължение на книгата „Мисия Татко“?

О, да. Вече работя по въпроса.

Коментирай