Свободно време

Знаете ли, че... първите презервативи са направени от черва?

Един кондом може да побере около 4 литра течност

04.08.2015г. / 11 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Днес в рубриката „Знаете ли, че...?“ споделяме няколко любопитни факта за презервативите.

Не забравяйте, че употребата им може да спаси живота ви.

Според исторически източници първите презервативи са се появили преди около 12 000 години. Най-старият запазен презерватив е открит в пещера в Лунд, Швеция. За него се смята, че датира от 1640 година и е направен от свинско черво. Също така е придружен с инструкции за употреба, като за да се избегне риска от предаване на полови болести, се е препоръчвало да се измие предварително в топло мляко.

Първите презервативи за многократна употреба са се появили през 19-ти век.

През 15-ти век в Япония и Китай презервативите, които са се ползвали не са обхващали целия пенис. Върху главичката на пениса е била поставяна намаслена копринена хартия.

Един презерватив може да побере около 4 литра течност.

В края на 19-ти век, германската армия провежда първата мащабна кампания за насърчаване употребата на кондоми. Скоро след това, през 20-ти век, американските въоръжени сили последваха германския пример.

Презервативите правят секса 10 000 пъти по-безопасен. Китай държи световния рекорд за създаването на най-големия презерватив.

Историята разказва, че легендарният любовник Казанова е бил един от най-редовните потребители на презервативи.

По време на честването на Световния ден на населението през 2003 г., в Китай бе направен кондом с внушителните размери 80 метра на 100 метра.

Презервативите са най-евтиният метод за контрол на раждаемостта.

Свързани статии

Всички знаем, че презервативите намаляват риска от полово предавани болести. Но според едно скорошно проучване, употребата им спомага за поддържането на добри нива на полезните вагинални бактерии.

През 16-ти век презервативите в Европа са били изработени от лен.

Около 99% от презервативите са направени от латекс. Останалите са изработени от агнешки черва.

Мъжете купуват повече презервативи в сравнение с жените.

Два презерватива не е по-добро решение от един. Може да ви се струва странно, но има мъже, които смятат че поставяйки два презерватива един върху друг, намаляват риска от полово предавани болести. Всъщност това увеличава риска от късане на кондомите.

Коментирай