Свободно време

Яна Казакова в приказния свят на илюстрациите

Художникът Яна Казакова разкрива какво вълшебство е да си илюстратор на детски книжки

24.08.2015г. / 12 25ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Яна Казакова е известен български художник и илюстратор. Автор е на илюстрациите към много творби, сред които книжката „Жирафът, който не се побираше в книжката“ и поредицата на Иван Раденков „Истории от големия двор“.

Сред любимите ѝ занимания е да прави илюстрации за детски книги, защото както сама признава това е нейното „послание към всички и най-вече към децата“. Яна се съгласи да седне на горещия стол пред аудиторията на Az-jenata.bg и да ни сподели какво всъщност представлява нейната работа, която е много повече от рисуване на картини. Тя е създаване на цели светове от преживявания, в които основен персонаж е най-вече читателят...

С Яна Казакова може да се запознаете и на живо тази събота, на 29-ти август, в Книжарница „Сиела“ (в подлеза на СУ), където ще се състои Детска работилничка за творческо писане и Яна ще бъде специален гост на събитието.

Как се случи рисуването във вашия живот – това ли беше детската ви мечта?

Предполагам, че голяма „вина“ за това да стана художник има баща ми, тъй като и той е такъв. Може би се предава наследствено... Иначе рисувам от дете и родителите ми винаги са ме насърчавали в това. А мечти съм имала много, но да стана моден дизайнер беше може би първата ми такава, свързана с рисуването.

А как станахте илюстратор? Какво не знаят хората за вашата професия?

Всъщност, когато кандидатствах в Художествената академия за тази специалност (Книга и печатна графика) все още не бях убедена, че това е моето, но с течение на времето намерих смисъла за мен. Осъзнах, че илюстрацията може да бъде послание към всички, но най-вече към децата. А от тях започва всичко. Те са толкова непринудени и искрени, че това ти дава свобода...

Можете ли да рисувате за книги, които не харесвате, случвало ли ви се е?

Да, разбира се... Все пак това ми е професията. В случаите, когато е трябвало да рисувам по текст, който не ми допада, се опитвам да се абстрахирам от това усещане и да дам всичко от себе си.

Има ли автор или книга, за която бихте искали да нарисувате илюстрациите?

Книгите, за които се сещам вече са останали в съзнанието ми с илюстрации на други художници и може би трудно бих избягала от тях. Може би бих предпочела нещо написано от нови автори. И въпреки това много се забавлявах на „Патиланско царство“ и „Макс и Мориц“.

Автор сте на илюстрациите към книгите на Иван Раденков, един от посланиците ни в кампанията „Забавното лятно четене“. Как се случи съвместната ви работа, разкажете ни повече за книгите?

С Иван ме запозна Александър Маринов-Санчо, който е съавтор и редактор на поредицата „Истории от големия двор“, над която работим заедно. Когато четях текстовете от поредицата много се забавлявах, което е важна част за създаването на илюстрациите. За мен сполучлива илюстрация е тази, която разсмива детето и го кара да се вълнува. За момента сме планирали три книжки и скоро започвам да работя над третата, но ако имаме успех може и повече да създадем, все пак и нашето въображение няма граници.

Лесно ли идва вдъхновението за илюстрациите – още докато четете книгата ли ви изплуват образи и картини?

В повечето случаи почти веднага си представям даден типаж, но понякога ми се е случвало по цял ден да мисля над някой образ или композиция. Много зависи дали историята ми допада...

Автор сте на книжката „Жирафът, който не се побираше в книжката“, с приходите от която помагате на деца със затруднения в ученето. Как се роди идеята за този проект, ще ни разкажете ли повече за него?

Свързани статии

Живко-жирафът се роди преди около 4 години с една идея да направя книжка с мой текст. Темата за „различните“ се оформи в процеса на създаване на героите. Самите герои исках да бъдат животни, които не са често срещани като видове в детските книжки. Преди да ги създам, имаше един период на търсене, а в края на книжката има кратка информация за всяко едно от тях. В случая жирафът не е рядко срещан типаж, но в самата история реших да му дам тази роля на „различния“.

След като книжката беше готова, започнах да търся начини за реализирането ѝ. Историята в нея ми се стори идеална за започването на една дарителска кампания, която да помага на „различните“ деца. Свързах се с Център за приобщаващо образование и оттам ми предложиха приходите да бъдат насочени към деца с дислексия.

60% от стойността на книжката отиват за терапевтична работа с група деца, като психолози и логопеди им помагат. Останалите 40% се заделят за следващи тиражи и за покриване на разходите по печата. Всичко останало правим безвъзмездно.

Работите ли над нов проект? Бихте ли ни разказали за него?

Скоро на пазара ще излезе илюстрирана от мен приказка на издателство Рива – „Как царската дъщеря и юнакът спасили царството“. Иначе продължавам с илюстрирането на третата книжка от поредицата „Истории от големия двор“.

Ще бъдете специален гост на работилничката ни за творческо писане на 29-ти август в книжарница Сиела в София. С какво ще изненадате участниците в работилницата, ще ги провокирате ли да нарисуват илюстрации заедно с вас?

Ще се радвам да рисуваме заедно! А изненадите по-скоро ще бъдат от децата, защото тяхното въображение е безкрайно и не е обременено от света на възрастните.

Без какво не можете в своето ежедневие?

Не бих казала, че има нещо, без което да не мога.

За какво мечтаете, но не ви остава време?

За жалост, напоследък не ми е оставало много време да мечтая, но не бих отказала повече пътувания.

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg?

... да пътуват при всяка възможност, това те обогатява толкова много.

* * *

За да се запишете за участие в безплатната детска работилничка за творческо писане, чийто специален гост ще е Яна Казакова, пишете ни на имейл events@az-deteto.com, като в имейла напишете вашите име и фамилия, навършени години и телефон на родител за връзка, или на телефон 02/812 9 831. Записването ще продължи до 26-ти август.


Коментирай