Свободно време

Скалният слон в Исландия (галерия)

Природата е най-добрият скулптор

27.10.2015г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: DeMilked

Снимка: DeMilked

Невероятно е как майката природа може да се окаже по-добър скулптор от самия човек. Гледайки гигантската скала на фотографиите, приличаща досущ на огромен слон или мамут ще си кажете, че в извайването й има човешки пръст.

Е, няма! Скалата се намира на остров Хеймей в Исландия, част от архипелага на Вестмановите острови. Името на острова означава „дом“.

На Хеймей живеят около 4500 човека в подножието на действащия вулкан Елдфел. Последното му изригване през 1973 година унищожило половината град, но амбициозен проект за по-бързото му охлаждане с морска вода спомогнал за запазване на пристанището.

Днес Хеймей е единственият населен остров в архипелага на Вестмановите острови. На него дори има летище и голямо голф игрище.

Скалният слон, с който островитяните така силно се гордеят, е създаден по естествен път. Откъдето и да се погледне няма как лицето му да не бъде ясно различено. Слонът изглежда така, сякаш е потопил хобота си в морската вода и пие от нея на големи глътки.

Подобно скално образувание, наподобяващо слон може да се види и около бреговете на остров Принц Едуард край канадското крайбрежие.

Природните стихии около бреговете на Нова Зеландия също са проявили творчество, извайвайки скала, приличаща на ходещ слон в цял ръст. Слонът се намира до остров Таранаки.

Природата още веднъж заслужава горещи аплодисменти за невероятния си талант, с който надали някога човешко същество би могло да се съревновава в много отношения!

Снимки: DeMilked; Wikimedia Commons; Flickr

Коментирай