Свободно време

Самотни по Коледа

20.12.2006г. / 15 47ч.
Вергиния Генова
Самотни по Коледа

Колкото по-голям и по-шумен е празникът, толкова по-самотни може да се почувстваме. Когато всички се готвят да празнуват, купуват си нови тоалети, уреждат си самолетни билети за пътешествие, избират ресторант или се уговарят с приятели да отидат на хижа, а за нас единствената алтернатива е да бъдем в къщи сами с котката е наистина потискащо и депресивно.
Но какво да се прави, животът не винаги е приказка, въпреки че по Коледа всички казват, че се случват чудеса. Когато чудесата не съществуват, време е да ги създадем.

Време за доброта. Опечете няколко тави с курабийки и ги занесете на някого. Има толкова много изоставени деца и възрастни хора, които биха се зарадвали.

Време за чистене – ако през останалото време сте безкрайно ангажирани в офиса и не усещате самотата и сега работата може да ви спаси. Почистете основно дома, измийте чашите и чиниите – нищо че и тази Коледа няма да има кой да ги използва. Добре е да са чисти за неочаквани гости и неочаквани радости.

Време за красота – след като почистите къщата, почистете и лицето си с подходяща зимна маска. А защо не се погрижите и за косата и за други части от вашето тяло. Освен, че е релаксиращо ще ви се отрази благотворно и на самочувствието.

Време за украса – направете някаква, макар и семпла Коледна украса. Малка елхичка или елхови клонки, коледен венец, ароматни свещи.

Време за музика – пуснете си любимата музика и се отпуснете.

Време за кулинарни шедьоври – може би обикновено не готвите, но сега е моментът да изпробвате нова рецепта.

Време за почивка – часовникът няма да звъни по никое време, няма да има изискващ шеф с безкрайни задачи, бръщолевенето на колегите, бизнес срещи, недоволни клиенти, любопитни минувачи, може да се наспите и да си починете... да не би да ви се случва всеки ден и да не би да е малко чудо в забързаното ежедневие. После пак кажете, че по Коледа не се случват чудеса – какво по-голямо чудо от това никой да не те тормози за нищо.

Време за четене – може би на всички останали ще им звучи глупав този съвет, но защо пък не. Коледа е време за почивка, вие я заслужавате. Ако през останалото време нямате време за себе си – ето сега имате свободно време, когато всички останали са заети с нещо, а вие може да се заемете със себе си. Вместо да се самосъжалявате и да плачете – четете – нещо романтично, нещо образователно. Коледа е само веднъж в годината, а има толкова много непрочетени книги.

Време за филми – същото се отнася и за филмите. Има толкова много романтични комедии, които могат да ви предизвикат да мечтаете за ново начало.

Време за интернет – Интернет е едно необятно пространство, където винаги и по всяко време може да намерите сродна душа, с която да завържете разговор. Не мислете, че всички по света празнуват по едно и също време. Сигурна съм, че ще бъдете учудени колко много хора са предпочели да прекарат Коледа в мрежата. А защо не и да получите неочакван виртуален коледен подарък.

Време за надежда – ако няма никой друг, подарете си сама подарък, надпишете си картичка и си пожелайте най-прекрасните неща, за които може да се сетите. И помнете, че има време за всичко под слънцето – може би утре ще дойде и вашето време за новата зимна приказка.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Стефан ( преди 11 години )
Познавам самотата много добре, като се замисля, майче цял живот съм самотен въпреки , че доста познати се навъртат покрай мене, но като дойде празник е .............е якой може и да разбере, чаоо и пожелавам щастие на всички и здраве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Poli ( преди 11 години )
Самотата понякога е действителността,в която се налага да живеем.Дори и да сме сред много хора пак може да се чувстваме сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Vali ( преди 11 години )
Когато си сам е лошо ,но още по-лошо е да не си ,а да се чувстваш сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
sho6inka ( преди 11 години )
мисля, че има хора които както ние така и близките ни са пренебрегнали, а ка ще прекарат те коледа?САМИ?А не може ли поне за една нощ да пренебрегнем дребните си недоразумения и да бъдем хора а кой знае може чудото да продължи по-дългонека бъдем заедно на коледа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар