Свободно време

Знаете ли, че... ванилията е орхидея?

Изключителни факти за орхидеите

03.06.2016г. / 15 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Орхидеите са прекрасни нежни цветя. Те са любими на хиляди жени по света заради прелестната си окраска и невероятно разнообразие. Но знаете ли, че са известни повече от 25 хиляди вида орхидеи? Или че някои видове са способни да живеят повече от 100 години?

Ако не, в рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем невероятни и малко известни факти за орхидеите!

Орхидеите на практика могат да живеят навсякъде по света с изключение на районите с екстремно високи и екстремно ниски температури.

Най-големите орхидеи достигат до 2 и половина метра височина.

Всяка орхидея, независимо от вида ѝ, е двустранно симетрична.

Орхидеите нямат обичайните за повечето растения корени. Те могат да виреят както под земята, така над нея, а също и като паразити, прикрепени към други растения.

Връзката между някои насекоми и орхидеите е изключително силна. Тези растения допринасят за размножаването на определени видове насекоми.

Някои орхидеи доживяват 100 и повече години.

В зависимост от вида орхидея, цветовете ѝ могат да оцелеят от няколко часа до няколко месеца преди да прецъфтят.

Думата орхидея произхожда от гръцки и означава тестис, заради формата на луковицата на орхидеята.

Повечето растения съдържат ендосперм в семената си. Орхидеите обаче нямат такъв механизъм на размножаване, заради което живеят в тясна симбиоза с гъбични и други микроорганизми, подпомагащи развитието на семената им.

Орхидеите се използват с различни цели – в промишлеността, в парфюмерийната индустрия и в традиционната източна медицина. Орхидеята се използва дори като подправка в Индия.

Ванилията всъщност е орхидея. Тя е най-употребяваната в сладкарството и парфюмерийната промишленост орхидея. Нейният аромат е познат на повечето хора по света.

Според археологическите находки орхидеите са много древни растения. Доказателство за това са откритите фосили на орхидеи на възраст повече от 100 милиона години.

Снимки: iStock

Коментирай