Свободно време

Първородният - фентъзи за маниаци

22.01.2007г. / 15 11ч.
Аз жената
Първородният - фентъзи за маниаци

На 29 януари излиза "Първородният" от Кристофър Паолини.
Кристофър Паолини е роден на 17 ноември 1983 г. в Южна Калифорния, макар че израства и все още живее в Парадайз Вали, Монтана, в семейството на Кенет и Талита Паолини.
Израства заедно със сестра си Анджела, като и двете деца се обучават вкъщи от своите родители.
Кристофър се влюбва във фантастиката от най-ранна възраст.
Едва петнадесетгодишен, започва да пише “Ерагон”. Това му отнема близо година, а докато я изглади и редактира, изтича още една.

Първото издание на “Ерагон” излиза през февруари 2002 г. чрез семейното издателство “Паолини Интърнешънъл”.
Отначало се продава само в техния град – Парадайз Вали, Монтана, но Кристофър започва да обикаля щата, посещавайки 135 училища и библиотеки, облечен в средновековен костюм, за да представя своята творба.
Интересът, който предизвиква, бързо донася популярност на книгата и скоро хиляди деца заживяват с историята на бедния селски момък и неговия дракон.
Но големият успех тепърва предстои. По време на своите обиколки Кристофър се запознава с писателя Карл Хейсън, който представя “Ерагон” на своя издател Алфред А. Кнопф и през август 2003 г. “Рандъм Хаус” публикува книгата.
Това второ издание е основно редактирано, добавена е по-подробна карта и речници на древния език и езиците на джуджетата и ургалите.
За много кратко време “Ерагон” се превръща в бестселър, а деветнадесетгодишният Паолини става световна знаменитост.
Правата за екранизация са закупени от компанията “Туенти Сенчъри Фокс” и филмът вече е реалност. Неговата премиера в цял свят беше на 15 декември 2006 година.

С появата си през август 2005 г. “Първородният” от Кристофър Паолини (кн. 2 от трилогията “Наследството”) предизвиква истински бум на пазара в САЩ и се оказва една от най-търсените книги през есента на 2005 година.
През първата седмица след излизането на романа продажбите му надминават едноседмичните продажби в историята на издателство “Рандъм Хаус”. Досега са отпечатани 15 тиража.
Романът е на първо място в листата за бестселъри на “Ню Йорк Таймс” 52 седмици и вече е издаден в 41 държави. За една година от излизането на “Първородният” продажбите му в световен мащаб възлизат на 3, 5 милиона екземпляра.
На 25 септември 2006 година “Алфред Кнопф Букс” пусна на пазара специално издание с твърда подвързия, в което е включен откъс от книга 3 на трилогията “Наследството”.
Освен него като подарък за феновете, има и цветен постер, който изобразява дракона Глаедр, нарисуван от Джон Джъд Паленкар, откъс от историята на Алагезия, пълен списък на персонажите и местата и неиздавана досега рисунка на самия Паолини. Първият тираж на това специално издание е 350 000 екземпляра.

Коментирай