Свободно време

Направете работното си бюро по-здравословно

С някои техники

06.10.2016г. / 15 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Работещите на бюро прекарват по-голямата част от деня си именно седнали пред него. Тъй като тази поза за работа е една от най-вредните както във физически, така и в психически план, трябва да си осигурите максимален уют.

Ето какво трябва да направите:

Открийте възможно най-много свободно място

Тъй като гледате монитора през целия ден е важно да не задръствате погледа си с излишна бъркотия. Ето защо трябва да разчистите всичко излишно. Колкото по-малко неща има около компютъра ви, толкова по-добре.

Столът е от огромно значение

Седящата поза е една от най-вредните. Представете си колко страда тялото ви като прекарва по 8 часа в седнало положение! Нужно е да си намерите подходящ стол, който да осигурява добра подкрепа на гърба ви.

При продължително седене се натоварват както лумбалните, така и торакалните прешлени. Ето защо стол с правилна ергономична извивка е от решаващо значение за гърба и кръста ви.

Давайте почивка на очите си

Очите се изморяват, когато се взирате в една и съща посока, особено в светещия екран. За да предпазите очите си от различни проблеми и заболявания, поглеждайте от време на време навън през прозореца. Така тренирате очния нерв и способността на окото да фокусира.

Правете упражнения за китките

За да предотвратите схващания и болки в китките при писане на клавиатура, спирайте с дейността за малко и правете упражнения. Най-ефективни са въртеливите движения в китката. Правете ги на всеки час, за да раздвижвате мускулите и сухожилията.

Стискайте китките

Стискането на китките също помага. Повдигането на клавиатурата е вредно и може да предизвика сериозни проблеми. Гледайте тя да е равна с повърхността на бюрото със съвсем леко и плавно повдигане.

Движете се

Не се заседявайте прекалено на бюрото. Гледайте на всеки час да си намирате причина за ставане. Разхождайте се за по 5 минути, за да регулирате кръвообращението и да активизирате мускулите.

Снимка: iStock

Коментирай