Знаете ли, че...?

Гранд Каньон – земята на индианците

Образувал се е преди милиони години

31.01.2017г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Големият каньон в Колорадо, САЩ е наистина впечатляващ. На места дълбочината му стига до почти два километра. Природният парк със същото име Grand Canyon, (Големият каньон) е разположен в щата Аризона. Този природен парк може да се похвали с археологически находки на 12 000 години.

Посетителите на парка могат да избират между различни видове забавления, сред които рафтинг, разходка с хеликоптер. Какво още не знаете за това място?

Гранд Каньон е възникнал по време на терциера. Неговата дължина е 350 км, а дълбочината му е 1800 метра.

Знаете ли, че повече от 10 млн. години реката е проправяла своя път през каньона?

Реката тече с 19 км в час, като се смята, че на ден пренася около 40 000 тона пясък и глина. От 1919 година Гранд Каньон е природен резерват с площ от 5000 кв. км.

Знаете ли, че на дъното на долината живеят около 500 индианци хавасупай? Племето се е заселило на това място още през 12 век.

Поради влиянието на различните климатични и географски особености, Гранд Каньон е дом на над 1700 растителни вида, 160 вида гъби, 60 вида мъхове и почти 200 вида лишеи.

Каньонът е и дом на много животински видове, сред които койоти, катерици, миещи мечки, планински лъвове, белоглав орел. Най-известният обитател е калифорнийският кондор.

В каньона могат да бъдат видени и различни видове скали. На дъното на каньона има шистови скали на около 2 милиарда години.

Повече от 5 милиона души годишно посещават Големия каньон, едно от новите седем чудеса на света.

Свързани статии

От 1979 година Гранд Каньон е вписан от ЮНЕСКО като обект на световното културно и природно наследство.

През 2007 година над ръба на каньона на 1200 метра от дъното му е окачен Grand Canyon Skywal. Така всеки турист може да се разходи по тази прозрачна платформа и да види голяма част от красотата на това вълшебно място. За построяването му са били необходими повече от 30 млн. долара. Пешеходната пътека е собственост на индианското племе хуалапай.

Красиви кадри от каньона може да видите в галерията ни.

Коментирай
Свободно време