Свободно време

Алберобело – китното бяло градче в Италия (галерия)

Там ще видите най-забележителните къщички

15.03.2017г. / 13 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Това е най-бялото градче, което сте виждали или поне на територията на Южна Италия (провинция Бари, регион Пулия) – Алберобело, което в превод означава „красиво дърво“. Градчето е разположено на 420 м надморска височина и има приблизително около 10 000 жители.

Характерни за архитектурата на Алберобело са коничните кръгли покриви на къщите, които са много красиви. На много от тях има нарисувани знаци като сърца, кръгове, древни рисунки, звезди, носещи определено значение. Повечето сгради са квадратни с много дебели каменни стени, изградени без хоросан. Дебелината укрепва структурата и също помага за регулиране на вътрешната температура.

Разхождайки се из Алберобело, човек има чувството, че е попаднал в някаква приказка. Магическите къщи се наричат „трули“.

Градчето е малко, но има чудесни ресторанти, малък пазар, невероятни улички, които през летните месеци са китно украсени със свежи цветя.

Къщичките трули могат да бъдат открити и в градовете Локоротондо, Фазано, Цистерино, Мартина Франка, но най-много на едно място са в Алберобело. Те са толкова уникални, че през 1996 година биват вписани в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Свързани статии

Първите трули се появяват в праисторическата епоха, а такива, за които има повече информация са тези, датиращи от 14-ти век.

Ако решите да направите пътуване до това забележително италианско градче, не пропускайте да посетите и църквата „Сан Антонио“, която е построена през 1926 година.

Тук се предлагат и нощувки за туристите в малки трули, превърнати в хотели. В галерията ни може да видите няколко забележителни кадри от Алберобело.

Коментирай
Здраве и красота