Свободно време

Как да запазите приятелите си

Какво да направите, за да спрете да губите приятелите си

19.04.2017г. / 12 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

С течение на годините всеки губи част от своите приятели. Човек има най-много приятелски връзки около 20-те си години. След това многото ангажименти в професионален и семеен план заемат свободното време и докато се усетим губим добри приятели.

Хората от семейството са най-ценни. Те са ни най-близки и е напълно нормално те да са ни приоритет. Но приятелите и социалните връзки са не по-малко важни за здравословното ни и психическо състояние. Ето защо, ако усещате, че губите част от приятелите си е време да направите някои промени, за да ги запазите до себе си.

Отделете им време

Всяко приятелство се нуждае от подхранване. Поливайте приятелските си връзки като растения и те ще разцъфтят. Както отделяте време за работа, семейство и дори тренировки в свободното време, така отделяйте и мигове специално за своите приятели.

Човек не може да запази всички хора около себе си. Не е и нужно. Но винаги си оставяйте свободно време за онези, които са ви най-ценни и най-близки.

Изслушвайте ги

Едно от най-мъдрите неща, които можете да направите, за да запазите приятелствата си през годините е слушането. Едно истинско приятелство изисква взаимност. Не се срещайте с приятел, само за да се разтоварите от собствените си проблеми – чуйте и неговите. Хората имат нужда от подкрепа и се надяват да я получат от най-близките си приятели. Те ще оценят този важен жест.

Бъдете отворени

Не налагайте мнението си. Колкото и голям инат да сте, колкото и да сте упорити, останете отворени към мнението на приятелите си. Това е ключът към стабилното приятелство. Всеки човек има уникална нагласа и мислене. Ако вашите се припокриват ще е чудесно. Но ако имате разминавания по определени точки, не критикувайте рязко и не налагайте своето мнение на всяка цена. Така отблъсквате приятелите си.

Бъдете до тях

Чудесно е да знаеш, че имаш някого до себе си. В трудни моменти, в щастливи мигове или когато сме изправени пред предизвикателства и промени, всички ние имаме нужда от приятелите си. Те са важни и е от огромно значение да им го покажем. Как – като сме до тях във всички тези моменти.

Снимки: iStock

Коментирай