Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... някои птици могат да спят във въздуха?

Интересни факти за птиците

25.04.2017г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Птиците са изумителни същества. Те са наследници на праисторическите динозаври. Запазили са голяма част от техния геном, а еволюцията ги е развила до съвършенство.

Съществуват над 10 500 идентифицирани птичи вида, които се срещат по цялото земно кълбо. Някои видове са уникални за средата, която обитават и не се срещат на други места. За да научите повече за тези уникални същества, прочетете някои интересни факти за тях в рубриката ни „Знаете ли, че...?“

Птиците имат кухи кости

Как иначе биха могли с такава лекота да летят!? Кухите кости облекчават значително теглото и улесняват полета на птиците. Едно проучване на Университета в Масачузетс установява, че костите на птиците всъщност могат да тежат толкова, колкото тези на бозайниците.

Птиците имат по-висока костна плътност за разлика от останалите животни, което ги прави по-здрави. За да се улесни полета еволюцията е подобрила формата на тялото на птиците – тя е извита и при определен натиск под ъгъл по време на полет птицата управлява тялото си.

Някои птици могат да летят по-високо от Еверест

Африканският лешояд лети на най-високата регистрирана височина сред птиците. Той може да достигне до почти 11 км височина – на каквато летят самолетите на гражданската авиация.

Крокодилите са най-близките родственици на птиците

Птиците и крокодилите са еволюирали от една и съща група влечуги още в праисторически времена преди 200 милиона години. Тези древни влечуги дали началото на динозаврите. След изчезването им някак от тях останали само крокодилите и птиците, които познаваме днес.

Птиците не уринират

Всички бозайници имат пикочен мехур, в който се складира урината преди да бъде изхвърлена от организма. Това обаче създава допълнителен товар, който би затруднил полета на птиците.

Вместо това те произвеждат бяла субстанция, приличаща на каша, която изхвърлят чрез изпражненията си. Ето защо птичият тор е на тъмни и бели ивици.

Птиците комуникират чрез звуци и цветове

За да осъществят комуникация птиците използват различни сигнали и пози на тялото. Някои приличат на танц, други на подскоци или имитация. Цветните пера са добър начин за обмен на информация и когато им потрябват птиците знаят как точно да ги покажат на партньорите си.

Свързани статии

Най-голямата птица в света е щраусът

Той може да достигне 2 метра височина и тегло от невероятните 160 килограма. Мускулите на краката му са изключително силни, така че ритникът му може да убие човек. Очите на щрауса са също най-големите в царството на птиците. Те обаче са по-големи и от мозъка му.

Повечето видове птици са моногамни

Част от живота на птиците е моногамията и отдаването на един партньор. Някои птици дори се разделят с партньорите си за една година, но след като се завърнат през размножителния сезон го откриват отново.

Някои птици могат да спят във въздуха

Някои птици могат да задремват за 2-3 секунди, докато летят. Това им позволява да останат в полет по-дълго време и да изминат по-голямо разстояние.

Снимки: iStock

Коментирай