Свободно време

Глобалното затопляне се ускорява

07.05.2007г. / 14 56ч.
Аз жената
Глобалното затопляне се ускорява

Най-новите изследвания показват, че глобалното затопляне ще бъде по-рязко, отколкото се предполагаше по-рано. Две групи от учени са изказали това предположение, използвайки данните от температурата на въздуха на Земята, оставени ни от историята.

Двете групи са достигнали до извода, че днешните прогнози за темповете на затоплянето са занижени с около 75%. Изследването е публикувано в списанието Geophysical Research Letters. Техните резултати противоречат на общоприетата гледна точка, към която се придържа и Междуправителственият съвет по изменения на климата, изучаващ и анализиращ изследванията в тази област. Съветът предвижда, че средната температура на планетата ще се покачи с 1, 5-4, 5 градуса, ако в резултат на човешката дейност отделяния въглерод се удвои. Тези данни се основават на влиянието на въглеродния диоксид върху парниковия ефект и на различните странични причини, ускоряващи затоплянето, такива като намаляването на отразяващите способности на повърхността на планетата в резултат на топенето на ледовете.

Най-новото изследване добавя още един фактор – отделянето на въглероден газ от естествените екосистеми, например от почвата, които се увеличават с повишаването на температурата. Тези оценки се основават на исторически данни. Периодическите затопляния на атмосферата в миналото са били придружени с по-висока концентрация на въглероден газ, което отново е намалявало с падането на средните температури. Съгласно тази теория, при по-топло време екосистемите задържат по-малко количество въглероден газ. Американските учени са обобщили данните за 400 хиляди години, изучавайки ледника “Изток” в Антарктида. Техните европейски колеги са направили своите изводи на основата на по-кратък период в средата на миналото хилядолетие, когато се е наблюдавало значително захлаждане в северното полукълбо.

Европейските учени са достигнали до извода, че съществуващите днес оценки за перспективата от глобално затопляне са занижени с 15 до 78%. Американците са представили изводите в друга форма, предсказвайки възможното затопляне през този век със 7, 7 градуса по Целзий. Учените са заявили, че резултатите от изследванията ми се различават минимално.

Но глобално затопляне има не само на Земята такова има и на други планети от Слънчевата система като Марс, Юпитер, Плутон и Тритон. Защо е важно да се разгледа глобалното затопляне на тези планети? Защото, в случай, че такова има, то причините за него трябва да се търсят в Слънцето (най-вероятно) или в друга космическа сила. Ако това е така, то теориите за парниковите газове като причинители на глобално затопляне на Земята ще бъдат поставени под въпрос.

В следващите редове ви цитираме няколко авторитетни източника:

National Geographic (2007):


“Хабибуло Абдусаматов, ръководител на Санкт-Петербургската Астрономическа Обсерватория Пулково в Русия смята, че данните от Марс свидетелстват, че текущото глобално затопляне на Земята е причинено от промени в Слънцето.”
Масачузетския Технологичен Институт (MIT) за Плутон (2002):

“Плутон преживява глобално затопляне, както личи от трикратното увеличение на атмосферното налягане на планетата през последните 14 години, обяви екип от астрономи от Масачузетския Технологичен Институт (MIT), Колеж Уилямс (Williams College), Хавайския университет (University of Hawaii), Обсерватория Ловел (Lowell Observatory) и Университетът Корнъл (Cornell University) на пресконференция днес на годишната среща на отдела за планетарни науки на Американското астрономическо общество (AAS) в Бирмингам.
Средната температура на повърхността от азотен лед на Плутон се е увеличила с малко над 2 градуса по Целзий за последните 14 години”.

При положение, че Плутон се отдалечава от Слънцето непрекъснато и се затопля, въпреки това, изглежда нещо не се вписва в теориите, пренебрегващи соларната константа.

Space.com за Юпитер (2006):


“Най-новите изображения може да осигурят свидетелства, че Юпитер е по средата на глобална промяна, която може да промени неговата температура с 10 градуса по Фаренхайт в различни части на планетоида.”

Масачузетския Технологичен Институт (MIT) за Тритон (1998):


“Поне от 1989 година насам Тритон (най-голямата луна на Нептун, бел. ред.) преживява период на глобално затопляне. В процентно изражение това е много голямо повишение, заяви Елиът, професор по земни, атмосферни и планетарни науки и директор на Астрофизическата обсерватория Уолъс (Wallace Astrophysical Observatory). 5 процентното увеличение по абсолютната температурна скала от около -392 градуса Фаренхайт до около -389 градуса Фаренхайт е равносилно на повишение на температурата на Земята с около 22 градуса Фаренхайт.”

Оказва се, че има Глобално затопляне на най-малко четири други тела в слънчевата система, които изпитват глобално затопляне заедно със Земята.

Коментирай