Свободно време

Сборникът с разкази на Брам Стокър – "Гостът на Дракула"

02.04.2009г. / 13 54ч.
Аз жената
Сборникът с разкази на Брам Стокър – "Гостът на Дракула"

Легендарният Брам Стокър е създателят на Дракула, който за пръв път се появява в едноименния му роман, поставил началото на мита за вампира и филмиран многократно. Отпечатъкът, който писателят оставя в популярната култура и изкуство е огромен, а влиянието му върху развитието на жанра “хорър” – неизмеримо: от “Здрач” на Стефани Майър до “Интервю с вампир” на Ан Райс, от “Бъфи, убийцата на вампири” до “Саут парк” и от приключенията на Хари Потър до Света на диска на Тери Пратчет.

\n

Култовият герой на Брам Стокър се завръща в тази книга, разказваща смразяващи кръвта истории, които демонстрират невероятния талант на писателя да ужасява читателите си и да изследва границата между живота и смъртта, доброто и злото, познатото и непознатото, съня и реалността.

\n

Гостът на Дракула” ще ви пренесе в един мрачен готически свят, където има цигански проклятия и кръвожадни вълци, възкръснали мъртъвци и отмъстителни призраци.

\n

За автора:
ЕйбрахамБрамСтокър е роден на 8 ноември 1847 г. във Феървю, Ирландия. Завършил е математика в колежа “Тринити” в Дъблин. През 1876 г. става театрален критик за вестника “Дъблин Ивнинг Мейл”. След като пише изпълнена със суперлативи рецензия на изпълнението на актьора Хенри Ървинг в ролята на Хамлет, двамата стават близки приятели. През 1878 г. Стокър се жени за Флорънс Балком, актриса и прочута красавица, ухажвана и от Оскар Уайлд. Двамата се преместват в Лондон, където писателят става личен асистент на Ървинг, както и управител на неговия театър “Лисеъм”. Стокър ръководи един от най-успешните лондонски театри цели 27 години, като през това време става част от лондонския хайлайф и се сприятелява с хора като Джеймс Уислър, Хол Кейн, Уолт Уитман, Теодор Рузвелт, Уилям Гладстон и Артър Конан Дойл (с когото Стокър има далечна роднинска връзка). През 1897 г. е публикуван неговият шедьовър “Дракула”, но до края на живота си Стокър остава известен като управител на театър “Лисеъм” и личен асистент и близък приятел на най-прочутия актьор по онова време – сър Хенри Ървинг. Романът “Дракула” и вампирският мит придобиват популярност и стават неразделна част от популярната култура след смъртта на Стокър и благодарение на успеха на два филма: “Носферату” на Фридрих Мърнау от 1922 г. и едноименния филм на “Юнивърсъл” от 1931 г. с легендарния Бела Лугоши в главната роля. Сборникът “Гостът на Дракула” за първи път е публикуван през 1914 г., две години след смъртта на своя автор.

\n

Добрият майстор на късия разказ на ужасите умее да завлича безпомощните си читатели в един напълно непознат за тях свят, разположен на границата между живота и смъртта, доброто и злото, познатото и непознатото, съня и реалността. Брам Стокър е един несъмнено велик майстор, а деветте разказа в настоящия сборник демонстрират невероятния му талант да създава неповторима готическа атмосфера и да плете увлекателни истории, изпълнени със смразяващ кръвта ужас и събуждащи нашите най-древни и първични страхове.

\n

Издава: ИК “Персей”
Премиера: 6 април 2009 г.

\n

* * *

\n

Вижте още:
Историкът – прочит задължителен

Коментирай