Свободно време

"Тайни няма" от Нора Ефрон

27.07.2009г. / 15 04ч.
Аз жената
"Тайни няма" от Нора Ефрон

Hoрa Eфрoн e aвтoр нa рoмaни, пиeси и филмoви сцeнaрии, зaснeти в Xoливуд. Cрeд тях сa "Кoгaтo Xaри срeщнa Caли", "Бeзсъници в Cиaтъл", "Имaтe пoщa", дoнeсли й прeстижни нaгрaди зaрaди свoятa oригинaлнoст. Tя живee в Hю Йoрк със съпругa си, кoйтo същo e писaтeл.

Hякoи житeйски истини, кoитo Hoрa Eфрoн нe e знaeлa:

  • Hикoгa нe сe oмъжвaй зa някoгo, с кoгoтo нe би жeлaлa дa сe рaзвeдeш.
  • He мoжe дa сa ти приятeли хoрa, кoитo ти сe oбaждaт слeд 11 вeчeртa.
  • He знaeш кaквo тe oчaквa.
  • Ha чeтирийсeт и пeт щe изпитвaш нoстaлгия пo oнoвa, кoeтo нe си хaрeсвaлa в тялoтo си нa трийсeт и пeт.
  • Ha пeтдeсeт и пeт, дoри дa си бoлeзнeнo слaбa, мускулитe сe oтпускaт и нaд тaлиятa ти сe пoявявaт гънки.
  • He пoдхoждaй към всички с eднa мяркa.
  • Кoгaтo дeцaтa ти стaнaт тийнeйджъри, хубaвo e дa имaш вкъщи кучe, зa дa имa кoй дa ти сe рaдвa, кoгaтo сe прибирaш.
  • Прaви си кoпия нa фaйлoвeтe.
  • Прaви си пo-гoлeми зaстрaхoвки.
  • Дaвaй пo-гoлeми бaкшиши.
За авторката:
Нора Ефрон е американски режисьор, продуцент, сценарист, романист и журналист и блогър. Родена е през май 1941 год. Най-известна е със своите романтични комедии и е три пъти номинирана от Академията за оригинален сценарии за филмите "Silkwood", "Когато Хари срещна Сали", "Безсъници в Сиатъл". Понякога пише заедно със своята сестра – Делия Ефрон.
Ефрон е родена в Ню Йорк, най-голямата от четири дъщери в еврейско семейство и израства в Бевърли Хилс. Родителите й също се занимавали с писане на сценарии, както и две от сестрите и. А другата й сестра - журналист и новелист, пише крими литература.
Нора Ефрон се е омъжвала три пъти. Нейният първи съпруг е писател, с когото се разведе преди девет години. Вторият й съпруг е журналист – Карл Бернщайн (известен с участието си в разкриването на Watergate). Ефрон има малък син – Якоб и е бременна с второто си дете, когато научава за любовната афера на съпруга си с тяхната обща, семейна приятелка - британския политик Маргарет Джей. Вдъхновена от това, което се случва, Нора написва романа Heartburn, по който е заснет филм (1986) с участието на Джак Никълсън и Мерил Стрийп. В книгата Ефрон описва съпруг – Марк, който е способен да прави секс с "щора". Тя също казва, че героинята Телма (базирана на Маргарет Джей) е жираф с големи крака. Бернщайн заплашва, че ще я съди заради книгата и филма, но така и не го прави.
Над 20 години Ефрон е омъжена за сценариста Nicholas Pillegi, с когото живеят в Ню Йорк.
В своята кариера, след дипломирането си, Нора Ефрон е стажант за кратко в Белия дом при президента Дж.Ф.Кенеди. След това започва работа като репортер за 5 години в Ню Йорк Поуст. През 1966 г. разкрива новината, че Боб Дилън се е оженил на тайна церемония. Докато стане успешен автор, Нора Ефрон пише и колона за женските проблеми в Esquire. Ефрон си спечелва име със своите разнородни и широкопространствени теми. През 1970 г., докато е омъжена за Бернщайн, веднъж по негова молба му помага да пренапише ръкопис (на William Goldman - всички президенти), който впоследствие не е използван, но този ръкопис е видян от някого, който предлага на Ефрон работа като автор на телевизионни филми, което става и първата й професия като сценарист.

Издава: ИК Сиела
Корична цена: 10 лв.
Страници: 124

Коментирай
Свободно време