Свободно време

Изложба от маски на венециански майстори се открива в София

16.02.2010г. / 14 13ч.
Аз жената
Изложба от маски на венециански майстори се открива в София

Италианският културен институт в София съобщава, че на 19 февруари 2010 г., петък, от 19 ч. в галерия “Райко Алексиев”, на ул. “Раковски” 125, ще бъде открита изложбата озаглавена Маски на венециански майстори
Експозицията представлява една колекция от красиви маски от папие-маше, ръчно оцветени и богато украсени с пера, велур, сребро и злато.

Тези изтънчени артефакти, създадени в известните венециански работилници на “Картаруга”, са представители на древното изкуство на майсторите “маскераи”.

Карнавалът във Венеция, който е направил този занаят така популярен в целия свят, вдъхновява дизайна на тези маски, много от които са подходящи за носене, други пък са предназначени за украса или за колекциониране.

Към качеството и традицията се добавят креативността и изследванията на артиста Габриеле Чекаморе, който е също така и главният дизайнер на компанията. Той неуморно популяризира и разпространява този занаят по света, в музеи и училища по изящни изкуства. А сега, за първи път той ще представи своите творби в България, по покана на Италианския културен институт.

Без съмнение, Карнавалът във Венеция е из между най-известните събития по света. Затова нашата цел ще бъде да накараме зрителите да изживеят един приказен миг, потапяйки се в атмосферата на този голям празник на изкуството, на музиката, на спектакъла и на венецианските кулинарни изкушения.

На празничното откриване на изложбата, участниците са поканени да присъстват с маска, точно както става в този момент по венецианските улици и площади. Както се казва в една италианска поговорка: “Il buonumore fa buon sangue!”, а на български “Смехът е здраве!”.

* * *

От Венеция блика копнеж
Венеция - сбъдната мечта

Коментирай