Свободно време

Фадия Факир – “Стълбове от сол”

15.04.2010г. / 12 26ч.
Аз жената
Фадия Факир – “Стълбове от сол”

Фадия Факир казва, че пише в името на истината и справедливостта.
Родена е и е израснала в Аман в семейството на консервативни мюсюлмани. Баща й се старал да възпита децата си според законите на исляма и особено е държал дъщерите му да станат покорни и спазващи благоприличието жени. Въпреки закостенелите си възгледи, той си поставя за цел да даде добро образование на всичките си дъщери и синове. И деветте му деца имат дипломи от университети във Великобритания, Съединените щати, Турция.

Фадия е на 18 години, когато един мъж отива при баща й и му казва: “Косата на дъщеря ти ме изкушава”. Той настоява да вземе момичето с дългите смолисточерни коси за жена и тъй като баща й смята, че вече й е време да се задоми, на 19 години Фадия е принудена да се омъжи. Година по-късно се ражда синът й. За съжаление, бракът не потръгва още от самото начало. Младата жена подава молба за развод и попечителство върху детето. Съдът в Йордания решава да я лиши от родителските права върху сина й. Тогава момченцето е едва на 1 година. Фадия споделя: “Взеха ми детето, защото исках развод, и това беше цената, която платих, според законите на страна, в която се толерират мъжете”. Въпреки че са минали почти тридесет години оттогава, тя все още отказва да коментира в детайли раздялата със сина си, като обяснява, че все още страда много.

След тежкия развод Фадия Факир търси утеха в книгите и решава да следва литература в Йорданския университет. След завършването си тя печели стипендия в университета в Ланкастър. Когато пристига във Великобритания, 28-годишната йорданка се опитва да загърби мъчителните спомени. Тя се чувства емоционално съсипана и непълноценна, защото, както самата казва: “Бях се провалила като дъщеря, мюсюлманка, съпруга и майка”. Но Фадия проявява сила на духа и борбеност и категорично отказва да живее в страх и подчинение. Тя захвърля традиционното за мюсюлманките облекло и поема съдбата си в свои ръце. През 1990 г. получава докторска степен по критическо и творческо писане и става първият човек, получил тази научна титла в Англия. Факир преподава в Института по близкоизточни и ислямски изследвания към университета в Дърам.

Междувременно, в интернет се запознава с бъдещия си съпруг. В началото отношенията им са просто приятелски. След известно време Фадия и Дийн усещат, че са силно влюбени. Женят се и този път Фадия е категорична, че бракът й с втория й съпруг е поставил началото на най-щастливия период в живота й. Двамата живеят в Дърам с двете дъщери на Дийн.

Доктор по литература, независим учен и борец за човешките права, Фадия Факир е активен обществен деец по въпросите на половата дискриминация. Автор е и на редица статии на тема “Правата на жените в ислямския свят”. Като главен редактор на серията “Арабски писателки”, през 1995 г. тя получава наградата Ню Венчър. Фадия синтезира същината на каузата си в няколко изречения: “Аз пиша в името на истината и справедливостта. А също така и за да прогоня страха от себе си, да го унищожа. Поела съм на дълъг и труден път, осъзнавайки, че крайна спирка няма, но той ми носи удовлетворение и е пълен с малки изненади”. Една от тези малки приятни изненади е наблюдението й, че в сравнение с останалите мюсюлмански страни, в йорданското общество протичат сериозни реформи и родината й скоро ще си възвърне добрата репутация.

Фадия Факир е вложила цялото си сърце и енергия в каузата си. Тя е изнасяла лекции по въпросите за правата на човека в редица престижни университети по цял свят. През 2003 г. тя посещава София, за да участва във фестивала “Литература в действие”, организиран от Британския съвет.

Първата книга на Фадия Факир, “Нисанит”, веднага привлича вниманието на критиците не само с великолепния авторов изказ, но и с тематиката за отражението на израело-палестинския конфликт върху местното мирно население.

В България Фадия Факир стана известна с романа “Казвам се Салма”, който беше приет много добре от читателите. Той е издаден още в 14 страни и е преведен на 11 езика. Тази книга и следващият роман на Факир – “Стълбове от сол”, който излезе под знака на ИК “Хермес” на 26 март 2010 г., са причината Фадия Факир да бъде сравнявана все по-често с Халед Хосейни. Сан Франциско Кроникъл я обявява за “писателка от световна величина, чийто талант може да се мери с майстори на словото като Халед Хосейни”, а някои критици вече оприличават стила й на този на големия писател и поет Чинуа Ачебе.
“Стълбове от сол” е и книгата, с която писателката окончателно се утвърди като тънък познавач на човешката душа и майстор на лирична и емоционално наситена проза.

Стълбове от сол” разказва историята на две жени, чиито съдби се преплитат при необичайни обстоятелства. Отхвърлени от семействата си и прогонени от домовете си, те постепенно се сближават и споделят своите житейски драми.
Бедуинката Маха живее със спомените за любящия си съпруг и трагичната му смърт. Тя е насилствено откъсната от детето си, родния дом и ароматите на Йорданската равнина заради отказа й да се съобрази с волята на брат си.
Омъжена за заможен месар в Аман, Ум Саад е отдала живота си на грижите за домакинството и осемте си сина. Животът й претърпява пълен обрат, когато съпругът й си намира по-млада жена, а нея изпраща в лудница.
В “Стълбове от сол” Фадия Факир умело използва арабските литературни традиции, мюсюлмански и християнски теологични източници и исторически събития, за да ни представи въздействаща алтернативна картина на арабското общество

Обем: 304 стр.
Корична цена: 11,95 лв.

* * *

Забраниха на мюсюлманките във Франция да се къпят
Къде е мястото на жената?

Коментирай
Здраве и красота