Майчинство

Бързото отслабване след раждане пречи на кърменето

Между 3 и 12 месеца е периодът на здравословното отслабване след раждане

04.12.2012г. / 11 04ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuteers

Снимка: Reuteers

Всяка жена си мечтае след раждането да се върне към старите си килограми и отново да покаже стройна фигура. Стремежът към бързо отслабване обаче може да намали и съвсем да спре кърмата. Това сочат данните от изследване на германския институт по качество и ефективност на здравеопазването (IQWiG). Лекарите препоръчват на жените да не прибягват до екстремни мерки за вталяване, вместо това нека следват мъдростта и ритъма на природата.

Свързани статии

В проучването взели участие 250 жени, които били изследвани за количеството на качените килограми по време на бременността и динамиката на теглото им след раждането.

Изводите:

  • може да се тревожите за излишните килограми едва след като бебето ви стане на една годинка;
  • кърмещите жени, които се хранят разнообразно, но разумно в този период, възстановяват първоначалното си тегло или даже отслабват;
  • жените, които се опитват в първия месец-два след раждането да си върнат старото тяло като правило бързо спират да кърмят.

Германските лекари подчертават, че процесът на физиологическото възвръщане на теглото отнема на жените между 3 и 12 месеца в зависимост от началните показатели. Отслабването след бременност зависи много и от начина на хранене през 9-те месеца – ако жената не е „яла за двама“, не е преяждала и не е качила излишни килограми според медицинските таблици, много по-лесно ще възстанови предишните си килограми.

Коментирай