Какви могат да бъдат причините за детската агресия?

Изграждането на режим може да е от полза

18.04.2024г. / 09 30ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако имате дете – независимо дали по-малко или по-голямо, вероятно сте били свидетели на не една и две прояви на агресия. Естествено възниква въпросът каква може да е причината и дали вие като родител не сте провокирали подобно поведение, дори неволно.

В следващите редове ще се опитаме да отговорим на въпроса какви могат да бъдат причините за детската агресия. А ето и някои от възможните отговори:

Предродилни фактори

Според някои изследвания, ако бременната жена е употребявала алкохол или пък е била страстен пушач, това може да доведе до развитие на хиперактивно поведение или агресия в по-късен етап от живота на детето. Възможно е дори детето да преживява и чести смени на настроението. Вероятната причина може би се корени във веществата, които се отделят при употребата на цигари и алкохол и тяхното влияние върху развитието на мозъка на плода.

Негативни ефекти може да има и насилието върху жената по време на бременност. Това може да засегне невротрансмитерите ѝ, което може да доведе и до промени в развиващия се мозък на плода, който носи. В резултат на това, детето може да развие поведенчески проблеми и в частност – агресивно поведение.

Полът може да повлияе на типа агресия, който детето проявява. Момичетата са по-склонни на агресивно поведение във взаимоотношенията или пък в социален аспект, докато при момчетата, агресията е по-скоро изразена на физическо ниво.

Семейни фактори

Това, което в най-голяма степен може да обуслови поведението на детето е начинът, по който членовете на семейството се отнасят един с друг и с него. Деца, които са свидетели на постоянни скандали и вербална агресия, са по-склонни да развият агресия, както и такива, които са обект на подигравки и нападки от страна на членове от семейството.

Свързани статии

Фактори на средата

Обърнете внимание на средата, в която расте вашето дете. Ако то е пряк участник и свидетел на насилие, вероятността то самото да стане насилник е голяма. Имайте предвид, че влиянието на медиите, филмите и рекламите също може да има негативен ефект. Опитайте се да ограничите агресията, идваща от телевизионни филми, предавания, социални мрежи, видео игри и т. н. Внимателно изследвайте и неговата социална сфера – приятели, съученици, съседи.

Как да се справите с агресивното поведение?

Научете детето да комуникира

Свързани статии

Първата стъпка към предотвратяването на агресията може да бъде насърчаването на детето към комуникация. Ако усещате, че то всеки момент ще премине към агресивно поведение, опитайте се да го спрете, като кажете нещо от сорта на: „Знам, че си ядосан(а).“ Децата трябва да бъдат научени да се извиняват и да казват „Извинявай.“

Помислете за вашето поведение

Уверете се, че моделите ви на поведение у дома не са агресивни. Съобразявайте се как разговаряте със съпруга си, родителите си, както и с всички други хора около вас. Опитайте се да използвате добър тон и учтиви думи дори когато сте сърдити на детето и трябва да му се скарате. Това е добър пример за него как трябва да се държи човек дори в такива некомфортни ситуации. Рано или късно то ще възприеме този модел на поведение от вас.

Свързани статии

Награждавайте детето

Не правете грешката да коментирате поведението на детето само когато то не е правилно. Опитайте се да оценявате и неговите добри постъпки. Чувството, че е оценявано, насърчава позитивно поведение у детето.

Изградете режим

Създаването на дневен режим може значително да намали агресивното поведение у децата. Въвеждането на схема на времето за игра, спане и други активности, може да намали нервността и объркването, тъй като по този начин детето ще знае какво следва и в резултат – ще бъде по-спокойно.

Коментирай