Майчинство

8 причини, заради които бебетата плачат

И как да ги успокоим

23.08.2013г. / 13 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Ако скоро сте станали родители, и то за пръв път, със сигурност в главата ви е пълна каша от всички книги за родители, които сте чели, всичко, което сте чували от близки и приятели, това, което сте гледали във филми и като прибавите и дозата неувереност дали ще се справите, става наистина страшно.

Истината е, че няма да сте перфектни родители, но спокойно, такива няма. Да си родител, означава да си винаги нащрек за нуждите на детето си и да правиш и невъзможното то да се чувства добре. И това е напълно достатъчно. До момента, в който бебето не заплаче, а вие си нямате и идея защо реве? Има няколко причини за бебешкия плач и различни начини за утеха.

Глад и жажда

Първото, което ви хрумва, а и сте прави да си го мислите е, че бебето е гладно. Да, най-често бебенцата плачат поради тази причина. При бебета в първите месеци всяка нужда е като инстинкт за самосъхранение и неговият начин да контактува с вас е плачът. Така че, не се стряскайте от него, а се опитвайте да го разкодирате.

Мръсни пелени

Бебетата чувстват естествена нужда да бъдат чисти. Това е и втората най-вероятна причина децата да плачат през първите месеци от своя живот. Проверете пелената и се уерете, че е в нея причината.

Нужда от сън

Малките бебета спят между 14 и 18 часа в денонощието. Което означава, че се будят само са хранене, смяна на пелени и малко игра. След това отново заспиват. Ако сте си играли повече и сте пропуснали часа за сън, много е възможно бебето да е нервно от липсата на сън.

Искат прегръдка

Най-сладката причина, която ще ви разтопи. Бебетата имат нужда от прегръдки и нежни милувки, защото така се чувстват сигурни и защитени. Гушкайте ги, колкото често ви се иска и не слушайте старите бабини деветини, че едно дете трябва да се оставя да плаче, докато се измори. Напротив, така само ще усилите чувството му на несигурност и то ще се чувства изоставено от най-важните хора в живота си - мама и татко. Все повече изследвания в тази област доказват, че макар и да не помнят тези емоции от първите месеци, бебетата ги закодират в паметта си и на по-късна възраст тези неприятни или пък приятни усещания влияят на живота им.

Колики

Малко след като се роди, бебето започва да изпитва стомашни неразположения или т.нар. колики. Случва се при над 70% от бебетата, така че едва ли ще ви подмине и вас. Утехата е, че коликите не продължават дълго и могат да отшумят до месец.

Заради зъбките

След 3-ия месец основната причина, заради която бебетата надават глас е болката от поникващите зъби. Цели 20 зъбчета ще им никнат в продължение на 2 години, че и отгоре при някои деца. Запасете се с търпение, защото тях наистина ще ги боли. Купете няколко залъгалки, с които да чешат устата си поради сърбежа. За майките, които кърмят, един супер съвет - кърмете децата на поискване. Няма по-голяма утеха за едно бебе от топлата майчина гръд и вкусната кърма.

Топло-студено

Свързани статии

Като млада притеснена майка винаги се тревожите дали детето е добре облечено, да не настине и т.н. Обаче през лятото, в жегите, е пълна лудост да завивате детето с дебела пелена или да го държите с ританки например. Съобразете се със собствените си усещания за топло и студено. Златното правило е детето да е облечено както вас или с една тъничка дрешка плюс, но не повече. Ако плаче неистово, почервенява даже от рев и му се появят малки пъпчици около врата и гърдичките, почти сигурно е, че сте го претоплили.

Не се чувстват добре

Като едни малки човешки съшества, макар да не могат да говорят, бебетата искат да споделят с вас, когато не се чувстват добре. Дали ги боли коремчето, дали са тъжни или уморени, те също могат да имат по-мрачни настроения, които отшумяват бързо, но все пак имат нужда от уттеха. Бъдете до тях, гушкайте ги, целувайте ги и им се радвайте, защото растат наистина много бързо и скоро ще са едни пораснали, големи деца.

Коментирай
Свободно време