Майчинство

Как да облекчите бебешките колики?

С чай от лайка и масаж на коремчето

02.10.2013г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Вашето бебе вече е на няколко седмици и със сигурност прекарвате безсънни нощи в успокояване на коликите. Внезапен плач, най-често след хранене, изпъкнало и разширено коремче са най-честите признаци, по които разпознавате коликите.

Те започват около втората или третата седмица от раждането на бебето и постепенно намаляват около третия месец.

Някои бебета са по-предразположени към колики и ги понасят по-тежко. Лекият масаж на коремчето и специалните бебешки капки са част от терапията, която майките прилагат, за да намалят неразположението на бебето. Но има и други натурални продукти, които могат да намалят коликите.

Ето кои са:

Чай от лайка и мента

Лайката съдържа 19 различни спазмолитични съставки. Облекчава спазмите. В около 500 мл вряща вода сложете една супена лъжица цвят от лайка. Оставете да ври десет минути и след като изстине прецедете отварата.

Нея може да давате на бебето, а ако кърмите е хубаво и вие да пиете чай от лайка, стига да нямате алергия към полени. Ментата също има успокояващо действие. Отново може да я приемате под формата на чай, дори да сте кърмачка.

Джинджифил

Той също действа успокояващо като намалява и гаденето.

Свързани статии

Босилек и копър

Тези ароматни билки се използват за успокояване на коликите. Бебето и майката могат да ги приемат отново под формата на чай.

Проучвания сочат, че специално разработени пробиотични продукти за бебета могат да успокоят коликите им. Попитайте педиатъра за тях.

Друго, което е важно, за да намалите появата им е :

  • Не бива бебето да се прехранва.
  • Когато бебето се храни с шише, опитайте се да намалите въздуха, който влиза в шишето.
  • След хранене бебето трябва задължително да се оригне.
  • Бебетата обичат да ги разхождат на ръце и да ги полюшват.
  • Ако кърмите обърнете внимание и на храните, които консумирате. Кисели, люти храни могат да раздразнят бебешкото стомахче.
  • Не пропускайте хранене и хранете бебето в точния час.
  • Правете леки упражнения на бебето, които да успокоят коремчето. Сложете го да легне по гръб, хванете крачетата му и започнете да описвате кръгови движения все едно кара колело.
  • И не на последно място, докато успокоявате разплаканото бебе, пуснете му лека и приятна музика.
Коментирай