Майчинство

Кърмата – природната магия, която лекува

Кърменето е от съществено значение за по-нататъшното развитие на бебето

03.12.2013г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Добре известен факт е, че кърмата е забележителен феномен, който не само дава хранителни вещества на бебчетата, но и укрепва имунната система. Удивителен е начинът, по който се променят веществата в млякото, съобразно моментното състояние на бебето. Най-общо казано майчиното мляко не е просто храна, а източник на антибактериални и имуностимулиращи вещества, заради което бива наричано „универсална“ течност, далеч надхвърляща хранителното й предназначение.

Както вече споменахме, едно от най-важните предназначения на кърмата е защитата от болести, както и облекчаване на симптомите на заболяването. Това се дължи на антителата, които се съдържат в нея. От особено значение е кърменето да започне максимално рано.

Кърмата също така може да окаже благоприятно влияние по отношение предпазването от проблеми като диабет, затлъстяване и дори левкемия в по-късна възраст. Скорошно изследване на деца в училищна възраст в Япония отчита намален риск от наднормено тегло, благодарение на кърменето в ранна възраст.

Учени от университета в Саутхемптън са установили в ново проучване, че захранването на бебето с твърда храна едновременно с кърменето след 17-тата седмица би могло да намали риска от появата на хранителни алергии. Учените обясняват този феномен със свойството на майчиното мляко да „настрои“ имунната система да разпознава съответната храна като благоприятна за организма.

Освен полезно за малките бебоци, кърменето оказва своите положителни влияния и върху организма на майката. Проучванията отчитат намален риск от развитието на рак на гърдата, рак на яйчниците, диабет и др.

Спорен е въпросът с кърменето при ХИВ позитивни майки. По правило тези майки не би трябвало да кърмят бебетата си, за да ги предпазят от директно заразяване с вируса. Изследователи от Университета в Дюк обаче, откриват протеин в кърмата, който предпазва бебетата от заразяване. Предстоят по-нататъшни изследвания, които да осигурят начин да се използва този протеин.

Съществува проучване на взаимовръзката между кърменето и намаляване риска от развитие на аутизъм в по-късен етап. Майчиното мляко е източник на инсулиноподобен растежен фактор (IGF) – протеин, за който изследователите са открили, че в по-ниски нива при раждането е предпоставка за развитието на аутизъм. Чрез кърменето се компенсира този дефицит. Необходими са още изследвания за доказване взаимовръзката между аутизма и IGF протеина.

Удивително е колко всеобхватно може да бъде въздействието на кърмата, като неслучайно тази мощна течност се използва от някои хора дори и при изгаряния, обриви, рани, запушен нос.

Коментирай