Майчинство

5 основни грешки на младите родители

Свикването с нуждите на новороденото предполага някои родителски грешки

08.02.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Всички родители правят грешки, особено младите, на които за първи път им се е родила рожба. Никой не е безгрешен, съвсем човешко е да се бърка от време на време. Докато свикнат какво иска новороденото, от какво има нужда, за какво плаче и всички останали нови ситуации, младите родители допускат някои грешки, с които ще ви запознаем в следващите редове.

Грешка №1: Прекалено уплашени за всичко

Винаги е така. Новото човешко същество предизвиква уплаха у родителите да не прекършат крехкото му телце, уплаха дали ще разберат от какво точно има нужда и защо плаче. Често дори преувеличават несъзнателно проблема.

Младите родители губят много време във вайкане за незначителни неща, като междувременно могат да пропуснат съществен проблем. Затова съветът на лекарите е да сте спокойни доколкото е възможно, за да преценявате трезво от какво има нужда вашето бебче.

Грешка №2: Не оставят бебето да плаче

Не става дума, че родителите му запушват устичката, а просто когато бебето заплаче, веднага тичат и го вдигат на ръце, люлеят го, само и само да се успокои. Кой родител иска детето му да плаче? Разбира се, че това е нормална реакция.

Само че единственото изразно средство на новородените бебета е плачът. Понякога е здравословно да го оставите да си поплаче, докато свикне с нова обстановка или с новите ританки, с някоя нова дрънкалка.

Ако плачът е безутешен и продължителен, естествено, това може да е сигнал, че бебето има температура, че е изцапало пелените, че има колики или някакво друго болезнено състояние. Тогава не само че трябва, но е задължително да направите всичко по силите си, за да го успокоите.

Грешка №3: Объркват бебешките лиги с повръщано

В тези моменти често младите родители изпадат в паника, че бебето е болно, ако плюнките му са по-гъсти. Често се случва бебето да плюе по време и след хранене. Това е нормално. Ако повръща заради вирусна инфекция, например, интензивността на повръщането ще е на интервал от около 30-40 минути.

Свързани статии

Грешка №4: Пренебрегване на грижите за устната кухина

Много родители новобранци мислят, че след като бебето им приема само кърма, не е необходимо да наблягат на почистването на устата. А често не се и сещат, че това може и трябва да се прави при новородени.

За да избегнете появата на кариеси и други зъбни заболявания в ранна детска възраст е добре да почиствате венеца на бебето след хранене с влажна стерилна марля. А когато детето навърши 1 годинка и някои зъбки вече са поникнали, е хубаво да започнете миене с много мека четка за зъби.

Грешка №5: Карате се прекалено пред бебето

Дори на тримесечна възраст децата разбират и чувстват енергията около тях. Вибрациите от повишаване на гласа, тропането, им дават сигнал, че се случва нещо обезпокоително. Съветът тук, който важи и за родители на по-големи деца, е – просто избягвайте скандали пред децата си! Крясъците винаги са нездравословни, дори за вас самите!

Коментирай