Майчинство

Причините за неволното изпускане след раждане

И как да се предпазим?

26.02.2014г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

След раждането често се получават неприятни състояния, при които майката трябва да се бори за връщане на добрия си външен вид и физически тонус. Най-често килограмите и отпуснатата кожа са голям проблем за много родилки. Борбата за връщането на хубавата фигура е дълга и изтощителна.

Но има и един друг проблем, свързан с пикочните пътища, който много жени получават след раждането, а дори години след него – неволевото изпускане на урина или така наречената в медицинската терминология инконтиненция. Този проблем не е задължително да възникне вследствие на раждането, но то е най-честата причина за спадане на органи в малкия таз, което благоприятства появата на това неприятно състояние.

Инконтиненцията може да възникне и вследствие на стрес, нервни разстройства, инфекции на пикочните пътища , които могат да отслабят мускулатурата на пикочния мехур, а това води до неприятното неволево изпускане.

Много жени избират да планират раждане с цезарово сечение, заради презумпцията, че то ще предотврати този смущаващ проблем, тъй като се носи легенда, че нормалното вагинално раждане носи по-голям риск от развитие на инконтиненция. Всъщност, според изследванията рискът е приблизително еднакъв и при двата вида раждане. Много жени, родили със секцио развиват инконтиненция след години, когато гравитацията и годините си казват думата.

Свързани статии

Рисков фактор се оказва и наднорменото тегло, промяната в хормоналния баланс на организма, налагане употребата на форцепс при усложнено раждане. Всички тези ситуации и промени са предпоставка за появата на инконтиненция.

Онова, което е от най-голямо значение за превенцията на това състояние са редовните физически упражнения за малкия таз. Те са важни и по време на раждането, и за последващото възстановяване, и за предотвратяване на спадане на органи в малкия таз.

Тонусът на вагиналните мускули е често пренебрегван от много жени, за сметка на коремните мускули и тези на дупето. Много подходящо за поддържане на мускулатурата е да свивате и отпускате вагиналните мускули всеки път, щом се сетите, независимо дали сте седнали на работното си място или например се возите в превозно средство. Лекарите препоръчват тези упражнения да се правят минимум с по 20 повторения на серия.

При тежки случаи на инконтиненция, при които тазовата мускулатура и нервните окончания са тежко увредени, се налага хирургична намеса, при която чрез пластична операция се повдигат органите в малкия таз обратно на мястото им.

Коментирай