Майчинство

Задължителните разговори между майка и дъщеря

На какво да научим малкото си момиченце преди да порасне, за да се превърне в изящна и самоуверена млада дама?

25.04.2014г. / 15 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всяка майка, която е отгледала поне една дъщеря, знае колко крехка и чуплива е момичешката душа. Много е важно на какво ще научиш своята дъщеря, как ще й говориш, какви съвети ще й предадеш, за да стане тя една истинска, самоуверена и значима млада дама.

Има някои неща, които всяка майка е добре да намери време да каже на дъщеря си преди тя да порасне. Тези съвети ще ви помогнат да подготвите момиченцето си за това какво му предстои, как да се подготви за живота и колко важно е да държи на себе си и самочувствието си.

„Научи се да казваш НЕ!“

Разбира се, никоя майка не обича на нея да й се отговаря с „не!“, но е добре да научите момиченцето си, че в големия лош свят човек трябва да се научи да определя приоритета на своите лични интереси и тези на най-близките си.

Освен това, що се отнася до момчетата, приучаването на момиченцето ви да отказва разни неприлични предложения, ще му бъде от полза. Добре е да се научи, че за да привлече вниманието на стойностен човек, с когото да установи истински значими отношения, трябва да уважава първо себе си и да умее да отсява.

„Прекарай повече време в това да мислиш колко красива си вътрешно, вместо да се притесняваш как изглеждаш!“

Всяко момиче иска да изглежда добре, привлекателна и чаровна. Задачата на майките е да възпитат у момичето си усещането за това колко е важна и вътрешната красота и доброта не само за детето, но и това да бъде критерий за избор на приятели и партньор в бъдеще.

„Вещите няма да те направят щастлива!“

Да, вярно е, че всички имаме нужда от определени блага, за да се чувстваме добре в ежедневието си, но подчертаването на второстепенната роля на материалните неща за сметка на духовните ценности е много важно, за да не порасне момиченцето ви меркантилно и ламтящо за мимолетни богатства, които всъщност не правят живота по-щастлив.

„Не съди хората, но знай, че ще бъдеш съдена!“

Подгответе малката си госпожичка за това колко лоши могат да бъдат хората и колко несправедлив е светът. Но нека знае, че въпреки трудностите, които животът поднася, трябва да намира начин винаги да се изправя на крака, без да кара околните да страдат.

Свързани статии

„Обичай себе си на първо място!“

Не бързайте да обявявате този майчин съвет за подтик към егоизъм, защото не е! Всеки човек трябва да обича и уважава себе си, ако иска и околните да се отнасят така към него. У хората до голяма степен е останал онзи животински инстинкт, който кара животните да хапят и прогонват слабите. Колкото и надарени с висш разум да сме, не сме изгубили този инстинкт, затова е важно момиченцето ви да знае, че обичта към себе си дава силен ореол на личността.

„Сексът трябва да е забавен!“

Никое момиче не трябва да се чувства длъжно да откликва на предложенията на всяко момче. Още повече, че трябва да разбере (когато му дойде времето), че не е необходимо да прави неща, които не са й приятни. Научете я да не прави компромиси със себе си, които биха могли да наранят чувствата й.

„Да бъдеш умна е готино!“

В училище децата биват засипвани с подигравки, особено ако си учат уроците прилежно и се стараят да получават добри оценки. Биват обиждани и наричани „зубъри“. Всъщност ученолюбивостта е добродетел, от която момичето ви не бива да се срамува, а напротив! Нека знае, че науката и образованието са стремеж, към който човечеството непрестанно върви от векове.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Валина ( преди 9 години )
Чудесна статия!Бих добавила и още едно правило: момичетата трябва да знаят, че има и хора, които са лоши и могат да им причинят болка. Затова трябва да ги научим да са внимателни и предпазливи. И непременно да поддържаме връзката майка-дъщеря и да стимулираме детето ни споделя с нас всичко! Живеем във възмутителното време на чалга, мутри и изкривени ценности. Да научим децата на добродетели е геройство! Родители, нека го направим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 9 години )
по-хубаво е да си майка на син : )))) за една дъщеря най-важното е да бъде научена на самостоятелност и независимост във всякакъв смисъл - финансов, за да не се продава и да не търпи, заради децата после, емоционален, за да си е самодостатъчна, а не някоя лепка, независимост - аналогично - от простотията, от мнението на околните, да може да се гриви сама за себе си. Много важно е да не й се втълпява да бърза да се омъжи, преди да може да се грижи сама за себе си, да не минава като предмет от къщата на тати в къщата на някой мъж, а да е поживяла сама, да се справя и бори с живота...да не я научите да чисти и гледа деца, докато мъжът й лежи, само щото е жена, а да учи, завърщи и се труди, за да бере плодовете на труда си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 3 rate down comment
Кико ( преди 9 години )
Проблема е следния - приоритетите на българските майки и техните момиченца са тотално омешани от поп-фолк ерата- в една държава в която ориенталко-мюсулманското изделие "чалга" е на пиедестал, а звездите са Азис, Тони Стораро, Милко Калайджиев - Глория, Шантафория, и т.н.; в една държава в която момиченцата на 11 години започват да носят червило и грим, а на 18 татковците им подаряват силиконови импланти за устни и гърди, в една държава в която все още е модерно да се пуши, приоритетите не могат да бъдат знаменателни - те са изнасилени, заколени и изкормени, Welcome to Bulgaria. Страната, в която майките карат дъщерите си да учат английски, за да се запознаят по интернет с някой чужденец (най-често арабин или турчин) и да се махнат. Толкова по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 0 rate down comment
Силвия ( преди 9 години )
Много са важни тези неща, не си комплексирайте момиченцата, учете ни на добро и да са ни живи и здрави! няма по хубаво от това да си майка на дъщеря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар