Майчинство

5 неща, които никога да не казвате на работеща майка

„Защо имаш деца, след като друг се грижи за тях?“

27.05.2014г. / 16 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Да бъдеш майка е едно огромно предизвикателство – такова, каквото само майките могат да разберат. Майките знаят колко е трудно да ти се налага да си далеч от децата си, когато това се налага. Да си работеща майка е едно от тези предизвикателства, една от тези трудности, които тежат на много майки. Тежат им заради факта, че не могат да прекарват достатъчно време с децата си.

Тъй като трудността в съчетаването на работата и възпитанието и отглеждането на децата е тънка струна, която е болезнена за много майки, има някои въпроси, които никога не бива да им задавате! Особено ако знаете колко отдадена на децата си е майката и колко й тежи фактът, че се налага да работи.

„Наистина ли трябва да работиш?“

Повечето жени работят, за да помагат в издръжката на децата си. Да не говорим за онези, които разчитат само на себе си за прехраната. Немислимо е да се задава подобен въпрос на една майка, защото ще сипете сол в и без това болящата рана.

„Не се ли притесняваш, че не си до децата?“

Предвид обстоятелствата, споменати в предния абзац, този въпрос също е неуместен. Ако майката е решила да заложи на кариерата си не заради финансовия въпрос, а заради осигуряването на бъдещето на децата си в дългосрочен план, отново този въпрос е неуместен. Чувството за вина винаги го има, независимо какви са подбудите.

Свързани статии

„Сигурно е хубаво да си починеш малко от децата!“

За никоя майка „почивката“ от децата не е блаженство. Няма майка, която да иска да се отърве от децата си, поне не нормална майка. Такива забележки са в състояние да вбесят една жена, особено онези, на които им се налага да са отделени за по-дълго от децата си, а не по собствено желание.

„Защо имаш деца, след като друг се грижи за тях?“

Подобни неуместни въпроси са недопустими. Ако майката или и двамата родители са прекалено заети да прекарват по-голямата част от денонощието с децата си, за да осигуряват прехраната им, това не означава, че нямат право да имат деца, напротив! Понякога да чакаш точния момент, за да имаш дете, не е решение, защото той може никога да не дойде.

„Децата биха ми липсвали прекалено, ако работех...“

Такива изказвания обикновено са присъщи на хора, които нямат деца, не са родители и не знаят какво е усещането. Не знаят колко е трудно да съвместяваш двата аспекта от живота еднакво качествено и колко болезнено би било да го чуеш като упрек.

Коментирай
10 rate up comment 1 rate down comment
БГ жена ( преди 9 години )
В един идеален свят една жена ще има право на избор на кое да посвети живота си, на децата и семейството си или на кариера. За съжаление обаче, в България въпросният избор липсва. В повсеместната мизерия много малко жени могат да бъдат просто майки и съпруги. Манталитетът на българския мъж е такъв, че в момента, в който жената стане материално зависима от въпросния мъж, се превръща в кухненска мебел,или да не дава господ в боксова круша и често и се напомня кой изкарва парите вкъщи.В БГ домакинстването, отглеждането и възпитанието на децата не се смятат за "работа". По дефиниция работа е дейност, за която получаваш заплата. Затова образованите, културни жени, които биха отгледали прекрасни деца, се страхуват от майчинството и не смеят да имат повече от 1-2 деца, а за НЕобразованите и НЕкултурните няма да коментирам.Въобще за пренареждане на ориенталския към европейски манталитет на обществото ще има да чакаме......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 1 rate down comment
една ( преди 9 години )
И не само в БЪлгария е така. Номер 1 е прав. Всичко може да стане, не може да се разчита само на мъжа. Трудно е, тежко е, живея постоянно с чувството за вина, че не съм с детето си, но нямам кой знае какъв избор. Дори и да предположа, че с една заплата ще успеем да се справим, ами ако недай си Боже се случи нещо и аз трябва сама да продължа? Как да стане без опит и трудов стаж? Как се купува жилище? Как се живее нормално? Дано никой не ми задава горните въпроси, защото едва ли ще съумея да запазя самообладание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 1 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 9 години )
Всяка уважаваща себе си жена, била тя майка или не, трябва да може да се издържа сама в днешно време. Ако е майка, задължително трябва да работи, защото би могло да се наложи да издържа и децата си. Разбира се, ако не сика да е в зависимост от мъжа си. Той, освен че трябва да работи като вол и пак в БГ не може да издържа 4 човека, но може да се разболее, да умре, да напусне жена си...и не е длъжен да я храни, тя с какво ще живее? Кой нормалне работодател ще вземе на работ ажена без трудов стаж и опит. Дори да не ви смени мъжа ви, ако не работите, но вече не го обичате или той вас, или почвате да се карате, че дори има някои жени, които даже ги бият и хия не са малко, но понеже нямат работа, не могат да се измъкнат...майчинството е хубаво нещо, но реалността е важна, в страната има дълго майчинство, което позволява на жената след 2 години да възобнови работата си, това е разумният избор, другото е да време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15 rate up comment 1 rate down comment
Работеща майка ( преди 9 години )
Я някой е изтърсил подобна простотия, я съм го сложила на мястото му! От къде на къде някой ще ми дава акъл как да си гледам детето?! И дали ще работя или не. Отделно, че номер 1 е прав. В България просто нямаш избор, ако и двамата родители не работят това автоматично означава да обречеш детето на мизерия. А кой нормален родител би искал това? Никой! За това, предвид реалностите, е меко казано нахално да питаш една майка защо работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16 rate up comment 3 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
така е, ама в тая скапана държава и 48 ч да е денонощието пак не можеш да изхраниш и едно дете, ужас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар