Майчинство

Основни принципи на „привързаното“ възпитание

Какво представлява то?

18.06.2014г. / 16 21ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Стиловете възпитание са най-разнообразни и различни. Дори много често родителите използват смесица от няколко стила. Някои го правят несъзнателно, други – съвсем умишлено. Специалистите се затрудняват в определянето на най-добър и подходящ за всички деца стил на възпитание.

Правилото за златната среда важи с пълна сила.

Ще ви запознаем с един природен стил на възпитание, който се базира на естествените родителски грижи, смятани за най-близки до нашия произход. Този метод се нарича „привързан стил на родителство“. Характерно за него е, че се придържа към хармонията между природата и човешкото същество.

Привързаният стил“ има няколко основни принципа. Кои са те?

Първи принцип – установете връзка с детето си възможно най-скоро.

Това е основната идея в развитието на отношенията родител-дете. Тази идея започва от първите моменти, в които детето се появява на бял свят. Изключително важен е моменталният осезателен контакт между родителите и бебето. Някои родители настояват този контакт да се случи дори преди традиционните хигиенни процедури веднага след раждането.

В случай на цезарово сечение този принцип е по-труден за изпълнение от майката, затова на ход е бащата, отново ако е възможно.

Втори принцип – моментално разпознаване на сигналите на бебето и реакция.

Някои хора смятат, че не всички сигнали, които дава бебето, трябва да бъдат регистрирани. Има родители, които са привърженици на схващането, че не всеки плач трябва да бъде отразен, за да не стане детето прекалено разглезено в последствие.

При „привързаният стил“ на родителство всички сигнали се регистрират и веднага се реагира на тях. Хората, които изповядват този метод на възпитание смятат, че няма как бебето да се разглези, ако реагират на плача му, защото този плач е единственият начин то да общува с тях и игнорирането може да окаже вредно влияние в хармоничното развитие на детето.

Свързани статии

Трети принцип – задължително кърмене.

Кърменето поначало е природен механизъм, който дава не само хранителни вещества на новороденото, но и специфични защитни антитела и емоционална топлина.

Изследователи твърдят, че майчиното мляко е индивидуално по своя състав и е най-подходящо за собственото дете. Затова ако няма някаква физиологична пречка кърменето да се случи е добре то да не бъде пропускано в никакъв случай, най-малко заради презумпцията, че ще развали бюста на майката!

Четвърти принцип – носете бебето с вас.

Ако водите активен начин на живот, използването на люлка тип „кенгуру“ за вашето бебе е най-практикуваният метод за пренасяне в „привързания стил“ на родителство. Така не само запазвате близостта помежду си, но и улеснявате изпълнението на ежедневните си задачи. Този метод се използва още от древността. Така и майката, и бебето са спокойни и запазват близостта си.

Пети принцип – спете заедно с детето.

Много родители смятат, че спането заедно с децата в едно помещение или легло също крие големи рискове от разглезване или други проблеми в бъдеще. Според „привързания стил“ на родителство това не е така. Той цели запазване максимално дълго близостта между родители и деца.

Изброените постулати на този вид възпитание не са догма. Те са просто препоръки от семейство практикуващи педиатри – Марта и Уилям Серз. Техният стил на възпитание е публикуван в книга, която е базирана на дългосрочни наблюдения върху различни родителски стилове.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Деси ( преди 9 години )
Особено спането с детето в едно легло е абсолютно погрешно и най-много да доведе до травми на психиката му. Получава се смесване на подструктурите на семейството Подаване на погрешни сигнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 9 години )
Задължително кърмене?!?! Абе, я се прегледайте, нищо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО не може да е хубаво, а спането с деца, хич не мо го хвалете, пък и противоречи с материал от друга ваша статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Чиколино ( преди 9 години )