Майчинство

Никога не казвайте това на бъдещи осиновители!

Какво не трябва да казвате на хора, споделили за желанието си да осиновят дете?

22.09.2014г. / 16 28ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Решението за осиновяване на дете е труден избор, който много двойки са принудени да вземат поради невъзможността да имат свое собствено дете. Напоследък зачестяват случаите на стерилитет на двойките и то в млада, детеродна възраст, което е притеснително не само от психологическа гледна точка, но и от мащабна, с оглед на отрицателния прираст.

Ако някога ви се случи ваши близки да оповестят, че ще се решат на тази нелека стъпка, има някои неща, които в никакъв случай не бива да казвате! Вярно е, че новината е шокираща, но пребройте до 10 и премълчете, ако някоя от следните реплики ви хрумне импулсивно!

„Изчакайте още малко! Ще забременееш, когато се отърсиш от стреса. С моя приятелка така се случи.“

Това е най-честата реплика, която може да се чуе в такива случаи. Не бързайте и вие да я изтърсвате, а помислете за чувствата на тези хора и отчаянието, което ги е довело дотам. Вместо това приветствайте решението им и ги поощрете, защото това е хуманен жест, който заслужава адмирации.

В крайна сметка не всички двойки с репродуктивни проблеми са готови да предприемат тази крачка.

„О, мой далечен близък разбра, че е осиновен и сега в семейството настъпиха ужасни драми. Сигурни ли сте, че искате да преминете през това?“

Във всяко семейство има проблеми, независимо дали децата са осиновени или не. Животът ни сблъсква с всякакви абсурдни ситуации и не можем да ги избегнем. Просто трябва да намерим начин да ги преодолеем. Същото е и в този случай – никога не можем да знаем какво ще се случи в бъдеще.

Свързани статии

„Значи... не можете да си родите свое, така ли?“

Този въпрос е твърде личен. Освен това е и обиден. Ако двойката нямат други деца, очевидно е, че не могат да имат собствени.

„Ние също винаги сме искали да си осиновим дете някой ден. Може би след време, когато си родим собствени ще помислим.“

Добре, ако сте решили да направите този изключително благороден жест към някое дете, което копнее за семейна грижа, това би било наистина похвално.

Но ако изречете това пред двойка, която предприема това решение не просто от акт на човечност, а в отчаян опит да създаде семейство с потомство, тази реплика е напълно абсурдна. Ако целта ви е била да изявите съпричастие в известна степен, то това определено не е начинът.

Пък и да се говори по този начин за осиновяване на дете, все едно е кученце от приют, не е никак редно.

Коментирай
6 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Трябва да си пълен и...т за да изръсиш нещо подобно пред хора решили да осиновят дете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време