Майчинство

Защо растящото бебе трябва да хапва сладки картофи?

Сладките картофи са богати на витамин А, фолиева киселина, калий, фосфор, калций

29.09.2014г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

В захранването на бебето едни от най-често използваните за направата на пюре зеленчуци са картофите. Все по-често майките избират сладките пред обикновените картофи.

Те не само са вкусни и питателни, но и са с богато съдържание на витамин А, фолиева киселина, калий, фосфор, калций, магнезий, натрий и други полезни вещества. Как се грижат за здравето на вашето растящо бебе?

Подсилват имунната система

Сладките картофи съдържат достатъчно количества витамин C. Витамин, който играе важна роля в здравето и красотата на кожата. Но по-важното е че витаминът има антиоксидантни свойства и може да бъде полезен за стимулиране на имунната система на растящото бебе.

За бебетата светът е пълен с рискове за здравето. Една обикновена настинка може да се превърне в сериозен проблем. Но с по-силна имунна система, организмът може да се пребори с настинките по-лесно.

Осигуряват важният за растежа витамин D

Нерядко малките деца са диагностицирани от наблюдаващия ги лекар с дефицит на витамин D. Витаминът е изключително важен за развитието на костната система на детето, за увеличаване на енергийните нива, а също така и за здравето на сърцето. Един от най-добрите начини вашето бебе да расте здраво и енергично е като редовно консумира сладки картофи.

Свързани статии

Добър източник на желязо са

За да расте детето здраво, то се нуждае и от достатъчно количество желязо, което да получи ежедневно с приетата храна. Дефицитът на желязо може да доведе до анемия. Но ако вашето бебе хапва редовно сладки картофи, това ще помогне за повишаване производството на червени кръвни клетки и ще намали риска от появата на анемия.

Желязото изгражда устойчивост на организма, намалява стреса и подобрява имунната система.

Как да ги приготвите?

Сладките картофи не изискват някакво специално приготвяне. Може да ги сварите заедно с морков, тиква или пилешко месо и да ги пасирате на фино пюре. Да ги изпечете заедно с други зеленчуци или месо (за по-големите деца). Но не пропускайте да предложите този ценен зеленчук на вашето дете.

Коментирай