Майчинство

Саботираме ли възпитанието на децата си?

Забранени думи за възрастни към техните деца

15.10.2014г. / 17 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Възпитанието на децата е цяла наука. Родителите всекидневно са изправени пред трудни и сложни ситуации, които изискват търпение. Можем ли да бъдем търпеливи или често сами саботираме възпитанието на децата си? Вижте няколко забранени думи за възрастни към техните деца.

„Ти никога...“ и „Ти винаги...“

Когато са ядосани, родителите често казват тези думи на децата си. „Ти никога не довършваш започнатото“ или „Винаги оставяш бъркотия“, „Винаги допускаш едни и същи грешки при писането/смятането“... Може би ви се струват безобидни, но за децата „никога“ и „винаги“ означават „завинаги“.

Малките са склонни да повярват на своите родители за възможностите си. Поставени в рамка от тях, на по-късен етап от живота си това рамкиране на възможностите ще продължи от самите деца. Ако смятате, че по този начин мотивирате подрастващите, грешите! Няма по-добър начин да ги демотивирате.

„Защото аз казвам така.“

Когато детето иска нещо настоятелно, родителите са отегчени, бързат за някъде или са изморени и най-често отговарят на въпроса „Защо?“ по този начин. Той звучи заповедно, заплашително и в крайна сметка не решава проблема.

Детето не получава логичен отговор, а отговорите за малките са важни. Другият път пак ще поиска същото нещо или ще сбърка на същото място, защото някой му е отговорил с „Защото аз казвам така.“

„Защо не можеш да бъдеш като сестра си/брат си.“

Много е лесно да попаднете в капана на сравняването. Още една погрешна стратегия на възрастните да мотивират децата и да изградят в тях някакви навици. За съжаление този подход почти винаги води до провал.

Всяко дете носи своя идентичност. Сравняването на децата често е причина и за възникването на омраза между тях. Нещо, което родителите рядко забелязват.

„Тъп/а ли си? Никога не правиш нищо както трябва! “

Децата често действат без да премислят. Те не са узрели. С времето ще се учат да преценяват ситуации, да мислят върху тях и тогава ще действат логично. Наричайки детето си „глупаво“, определено не го предпазвате от следващи погрешни действия.

Свързани статии

Тези силни думи атакуват единствено вярата в собствените му способности, че следващия път ще се справи както трябва.

„Аз също те мразя!“

Когато се карате на децата, те често са склонни да ви отговорят по обиден начин като „Мразя те!“, например. За съжаление много родители отговарят по същия начин и на децата си. В момента, в който изричат тези думи, те не печелят спора с децата си, а са губеща страна.

Защото забравят, че не са на една възраст с децата си и не са конкуренция с тях, а са пример, добър или лош. Тези силни думи нараняват детето. То се чувства предадено, отблъснато.

Коментирай