Майчинство

Как да помагаме на децата си в писането на домашни?

Рутината е много важна

04.11.2014г. / 11 29ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В един идеален свят би било възможно еднакво добре да прекарвате времето със семейството си и едновременно с това да сте перфектни в работата и в социалния си живот. Бихте могли да съчетавате полезното с приятното, да помагате на децата в ученето, да обръщате достатъчно внимание на съпруга си, но всичко това понякога изглежда невъзможно.

Е, колкото и да ни се иска да сме перфектни във всяко едно отношение, това често е мисия невъзможна.

Децата най-много страдат от заетото ежедневие на работещите им родители. При някои малчугани настъпват затруднения с научаването на уроците и писането на домашни. В тези моменти родителят трябва да се намеси, колкото и трудно да е това в много случаи.

Как да помогнете на детето да си научи уроците и да си напише домашното, без да го правите вие изцяло вместо него?

Разработете рутина

Децата, особено докато са малки, трудно разбират важността на ученето, ходенето на училище и писането на домашни. Повечето от тях възприемат това като тежък товар, който не им дава нищо съществено, освен че им отнема от времето за игри.

Затова задача на родителите е да въдворят ред и да накарат детето да се съсредоточи върху тези неприятни задачи, за да му остане достатъчно свободно време и за забавления.

Рутината е едно от най-важните неща, които родителят трябва да установи. Преценете възможностите на детето, ангажиментите му и в зависимост от това решете кога ще е най-подходящото време за писане на домашни.

Направете график за тези задължения, но не оставяйте писането на домашни за по-късно вечерта. Тогава детето става неработоспособно, а има нужда и от почивка преди следващия тежък ден в училище.

Премахнете разсейващите елементи

Изяснете правилата – когато се учи, се прави качествено. В установеното време за учене не трябва да има смартфони, лаптопи и устройства за игра, които да отвличат вниманието на детето.

Свързани статии

Създайте пространство за учене

Някои места в дома са много по-приятни за учене от други. Спалнята на детето е един от най-лошите варианти. Там е всичко, което предизвиква отвличане на вниманието. А и от психологическа гледна точка не е добре да се спи и учи в едно помещение.

Едно проучване установява, че кухнята или масата в трапезарията са двете най-подходящи места за писане на домашни. Важно е в този момент районът да е тих, за да може детето да се съсредоточи.

Бъдете асистент

Не натиряйте детето задължително само да се оправя. Важно е да се научи да се справя с предизвикателствата, в това число и трудните уроци, но не го оставяйте напълно само да се мъчи. Помагайте, отговаряйте на въпроси, предлагайте помощта и мнението си.

Бъдете строги

Повечето деца ще направят всичко възможно, за да избегнат скучната част по писането на уроците, за да отидат да си играят. Проявете строгост и тропнете с крак. Накарайте детето да разбере важността на ученето, независимо колко пъти ще трябва да го повторите.

Всяко дете се нуждае от твърда ръка, докато свикне с рутината и проумее смисъла на постоянството в ученето.

Коментирай