Майчинство

Защо младите бездетни хора са идеални за приемни родители

Особено тези с добра и доходна професия

25.11.2014г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много деца се нуждаят от родителска закрила и дом. Има хиляди сирачета, които чакат да бъдат осиновени. А докато чакат, приемните семейства са един добър вариант, който все повече навлиза и у нас.

Младите професионалисти, които нямат деца, но живеят на семейни начала или като законни семейства са едни от най-подходящите кандидати за приемни родители. Защо?

Няма конкуренция

Бездетните млади семейства няма да имат проблеми с конкуренцията между биологичните им деца и новодошлите приети деца в нужда. Ако имате деца, голяма е вероятността те да се почувстват застрашени по някакъв начин от децата, на които помагате и да възникне конфликт.

Ако сте бездетни няма такава опасност. Вашето приемно дете ще бъде центърът на вашия свят и ще можете да се радвате взаимно.

Някои деца се нуждаят от дом без други деца

Много приемни деца се чувстват ужасно, поставени в дом с други деца, особено ако те не ги приемат. Случаите на насилие, тормоз и други физически и психически проблеми при тези деца са много чести, затова и травмите са доста болезнени.

Понякога е по-добре те да бъдат отглеждани от приемни родители без деца, за да могат да усетят какво е да имаш родител и да си център на вниманието.

Можете да се справите с тях

Каквото и да си говорим, младите хора имат повече енергия за справяне с предизвикателството. Именно затова те са по-подходящи за приемни родители.

Младите хора са по-отворени към наставления

Ако вече имате опит като родител, вероятно сте си изградили някаква методика на възпитание и поведение. В тези случаи е по-трудно да приемате съвети и критика от специалистите по детски грижи.

Свързани статии

Вероятно имате кой да ви помага

Ако сте толкова млади, че все още нямате деца, сигурно в повечето случаи има кой да ви помага. Ако и родителите ви са млади и жизнени все още, те биха били чудесна подкрепа в отглеждането на приемното дете.

Вие сте приспособими

Бездетните млади хора, особено с добри професии и перспектива, са прекрасен пример за това кои са най-подходящите хора за приемни родители. Младите професионалисти притежават качества като гъвкавост, бързина, комбинативност, които много помагат в отглеждането на дете.

Колкото по-възрастни ставате, толкова повече енергийните ви нива и способностите ви намаляват.

Вие сте добър пример за подражание

Млади, жизнени, работещи хора са пример за подражание за едно дете. Ако сте такива, значи вие имате качества да покажете на едно невръстно дете, което е лишено от родителска грижа, да разбере какво трябва да прави в живота, за да се бори за положението си в обществото.

Коментирай