Майчинство

Растящи зъбки – как да успокоим венеца?

Как да облекчим детето в този болезнен период?

02.12.2014г. / 13 13ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Израстването на млечните зъби при бебетата е етап, който носи със себе си доста проблеми, безпокойство и тревожност у децата. Болките, неудобствата и дискомфортът често прерастват в нервност и нарушени ежедневни навици.

Как да облекчите детето, когато му растат зъбки?

Обикновено зъбките започват да растат през шестия месец и продължават до края на втората годинка. Натискът на новоизлизащите зъби може да бъде дразнещ за детето и дори да наруши съня му.

Леден компрес

Можете да опитате с ледена кърпа върху областта на растящото зъбче. Сложете чиста кърпа в хладилника и изчакайте да се охлади максимално, преди да наложите върху болното място. Този метод се прилага само външно.

Масаж

Ако зъбът още не се е показал, но е започнал да предизвиква проблеми, направете малко масаж, за да облекчите болката. Опитайте с пръст да масажирате бузата на детето на страдащото място.

Свързани статии

Избягвайте твърда храна

В този период, особено ако има обострено зъбче, не е добре да давате на детето твърда храна. Така само ще разрани и активира още повече венеца. Бисквити, моркови, хлебни корички – подобни храни не трябва да попадат в устата на детето. Нека менюто му се състои предимно от по-меки и лесни за дъвчене храни.

Разсейване

Направете всичко възможно да разсеете детето от болката. Играйте на разни игри, пейте му песнички, разхождайте се навън, давайте му биберон или чай, за да отвлечете вниманието му от болката.

Не подценявайте вълшебната сила на майчиния допир. Гушкането, люлеенето и галенето също имат силен успокояващ ефект.

Ако болката е прекалено голяма или е възникнало някакво възпаление на венеца, обсъдете с педиатъра си възможно противовъзпалително и болкоуспокояващо лечение.

Коментирай